Mnoge domaćice ne prave razliku između različitih vrsta brašna, pa često u testu završi i ono koje nije najbolja opcija, zbog čega onda kiflice, mekike, uštipci ne budu mekani i rupičasti
Ukoliko volite da provodite vreme u kuhinji i veliko zadovoljstvo vam pričinjava svaka pikanterija koja izađe iz vaše rerne onda ste se nekada sigurno zapitali koja je razlika između mekog i oštrog brašna.
Razlika u tipu brašna ponekad je ključna kako bi vam testo bilo mekano i vazdušasto. Meko brašno je finije mleveno, dok je oštro brašno nešto grublje strukture, jer nije tako temeljno samleveno.
Upravo ta mala razlika u mlevenju je zaslužna za to da vam svaki specijalitet ispadne najbolje moguće.
Evo nekoliko smerinica koje brašno se kada koristi. Za testa koja se razvijaju poput kora za razne vrste pita i štrudli koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa.
Oštro brašno je idealno za palačinke, njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje mesa i povrća.
Ukoliko se pak nekada desi da nemate meko brašno, a planirali ste da pravite kiflice, onda bar pomešajte ove dve vrste brašna, svakako je bolje nego da bude samo oštro.