spremite se za praznike

Ona je kraljica svake praznične trpeze: Starinski recept za Vasinu tortu koja stvara simfoniju ukusa pod nepcima

0

Za najukusnije praznične dane napravite neku ovu sjajnu poslasticu i uživajte  

foto: Shutterstock / Maria Popa Photo
foto: Shutterstock / Maria Popa Photo

Ljubitelji slatkiša imamo sjajne vesti za vas. Donosimo vam recepte koji su čuvani godinama od zaborava i koji će učiniti da se još više zaljubite u ovu prelepu tortu.

 

Isprobajte ih, savršen ukus će vas očarati.

 

Potrebno je za koru:

 

 

Za fil:

 

  • 1 dl mleka
  • 200 g mlevenih oraha
  • 9 kašika šećera
  • 3 štangle čokolade
  • pomorandža
  • 5 jaja
  • 150 g rastopljenog putera

 

Rudolf van Ven, Rudolf van Vin, Vasina torta
foto: Instagram

 

Priprema:

 

Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.

 

Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.

 

Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.

 

 

 

 

makonda-tracker