Za najukusnije praznične dane napravite neku ovu sjajnu poslasticu i uživajte
Ljubitelji slatkiša imamo sjajne vesti za vas. Donosimo vam recepte koji su čuvani godinama od zaborava i koji će učiniti da se još više zaljubite u ovu prelepu tortu.
Isprobajte ih, savršen ukus će vas očarati.
Potrebno je za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- kašika prezli
- 100 g mlevenih oraha
Za fil:
- 1 dl mleka
- 200 g mlevenih oraha
- 9 kašika šećera
- 3 štangle čokolade
- pomorandža
- 5 jaja
- 150 g rastopljenog putera
Priprema:
Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.
Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.
Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.