Danas je počeo Božićni post.
Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počeo je danas i trajaće do 7. januara.
Ako tražite inspiraciju za posnu poslasticu, na pravom ste mestu.
U nastavku vam predstavljamo zasitnu pitu sa bundevom i orasima, koja je idealna, osim za posnu ishranu, i za gojazne osobe, dijabetičare, ali i za osobe koje imaju problem sa bolestima želuca i tankog creva.
Zbog svojih sastojaka, konzumiranjem ove pite ćete regulisati varenje i probavu zbog visokog sadržaja celuloze i pektina.
Pita sa bundevom i orasima
Sastojci:
- 500 gr kora
- 500 gr izrendane bundeve
- 100 gr mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- mineralna voda
- ulje
- cimet
- šećer u prahu
Priprema
Prvu koru poprskajte mineralnom vodom i pospite šećerom.
Preko nje stavite drugu koru, pa je pospite šećerom i mlevenim orasima. Treću koru isprskajte vodom, pa pospite šećerom, bundevom, vanil šećerom, orasima i cimetom.
Potom uvite u rolat i stavite u pleh.
Isti postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.
Pitu poprskajte vodom i ulje, a potom je pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.
Nakon što se ispeče, pitu pospite šećerom u prahu i uživajte.