Ponekad su smatrane kao lep prilog, ali sa ovim receptima će postati glavno jelo
Polako počinje period slava, ali i posta, zato su ovde najlepše i najukusnije posne salate u kojima će svako uživati.
1. Šarena salata sa pirinčem i tunjevinom
Sastojci:
900 g skuvanog pirinča, 400 g tunjevine, 200 g graška iz konzerve ili skuvanog, 2 crvene paprike, isečene na kockice, 3 paradajza, isečena na sitne komade, kašika sitno iseckanog peršuna, kašika sitno iseckanih maslina, 4 kašike posnog majoneza, sok jednog limuna, 2 kašike maslinovog ulja.
Priprema: Skuvanom pirinču dodajte tunjevinu, promešajte pa dodajte i grašak, papriku, paradajz, masline i peršun.
Umešajte i majonez, limunov sok i maslinovo ulje i začinite po ukusu. Prekrijte salatu providnom folijom i držite u frižideru do služenja.
2. Posna salata sa tunjevinom
Sastojci:
2 konzerve tunjevine u komadima, 100 g mariniranih šampinjona, 100 g neslanog pečenog kikirikija, 500 g testenine (posne), 400 g posnog majoneza, 5 - 6 kiselih krastavčića, so.
Priprema: Testeninu skuvati uobičajeno. Tunjevinu ocediti. Šampinjone i krastavčiće sitno iseckati.
Kikiriki iseckati. Sjediniti tunjevinu, šampinjone, krastavčiće i kikiriki.
Posoliti, promešati i sjediniti sa testeninom. Dodati majonez i sve lagano izmešati. Ostaviti da odstoji u frižideru pre serviranja.
3. Posna salata od krompira i kukuruza
Sastojci:
1 kg krompira, 2 šargarepe, 5-6 kiselih krastavčića, 1 mala konzerva kukuruza šećerca, so, biber, 5 pečenih paprika za ukras, masline
Priprema:
Operite krompir i stavite da se kuva. Kuvani krompir oljuštite. Kad ga oljuštite izgnječite ga lepo dok ne dobijte homogenu smesu. Začinite solju i biberom po ukusu. Možete da dodate i malo ulja ili maslinovog ulja u izgnječeni krompir. Šargarepu isecite na kockice. Možemo da je stavite sirovu ili kuvanu. Kisele krastavčiće takođe sečemo na kockice. Kukuruz šećerac ocedite od vode. Okruglu duboku posudu pokrijte lepo streč folijom. Stavite polovinu krompir pirea i odozgo stavite svuda šargarepu isečenu na kockice, kisele krastavčiće i kukuruz šećerac. Odozgo pokrijte preostalim delom krompir pirea. Uvijte folijom i ostavite na 1-2 sata. Nakon toga okrenite u odgovarajući tanjir. Odozgo ukrasite pečenim crvenim paprikama, a sa strane poređajte masline.
4. Posna severnjačka ljutika
Sastojci:
8 paprika, 1 patlidžan, 2 paradajza, 3 čena belog luka, 4 struka peršuna, so, 2 kašike ulja
Priprema:
Paprike i patlidžan operite i stavite u šerpu sa poklopcem da se popare. Tako je lakše da se oljušte. Paradajz stavite u šerpu sa vrelom vodom na 1-2 minuta. Nakon toga oljuštite povrće, sitno iseckajte i uz pomoć gnječilice izgnječite zajedno sa belim lukom i peršunom. Nemojte preterivati sa gnječenjem, da ne biste dobili kašu. Na kraju ljutiku začinite uljem i solju po ukusu.
5. Posna salata sa povrćem i ribom
Sastojci:
500 g smrznutog povrća za rusku salatu, 400 g posnog majoneza, 1 konzerva tunjevine u salamuri -160 g, 1 konzerva dimljenih papalina -160 g
po potrebi i ukusu soli, 1 kašika paste od susama, 100 g tostiranog suncokreta
Priprema:
Povrće staviti u proključalu vodu sa 1/2 ravne kašičice soli i skuvati. Tunjevinu ocediti (dobiće se 116 g), a dimljene papaline očistiti od repova i iseckati. One su veoma slane, tako da verovatno neće biti potrebe da dodatno solite, ali ako je potrebno, dosolite po ukusu. Suncokret očistiti, oprati, prosušiti i istostirati. Izmešati pažljivo skuvano povrće, majonez, ribu, suncokret i pastu od susama i ostaviti da se ohladi. Dekorisati šargarepom i poslužiti prohlađeno.
6. Posna meksička salata
Sastojci:
600 g konzerviranog crvenog pasulja, 150 g konzerviranog kukuruza šećerca, 3 - 4 glavice crnog luka, 5 - 6 crvenih paprika
Priprema:
Crni luk iseckati, posoliti i pobiberiti, dodati sirće i ulje, pa izgnječiti. U to dodati paprike iseckane na kockice, pasulj i kukuruz (oprani i oceđeni), pa lagano izmešati. Ukrasiti peršunovim listom ili kolutovima i perima mladog crnog luka. Salatu možete da pravite i sa pečenim, očišćenim crvenim paprikama umesto svežim i takođe je ukusna.
7. Posna salata od krompira i šargarepe
Sastojci:
1/2 kg krompira, 200 g senfa, 4 manje glavice crnog luka, može jedna do dve šargarepe, a može i bez nje.
Priprema:
Obariti oljušten krompir. Zatim obariti i šargerepu. Kad je obaren krompir, ocediti ga od vode, koju ostavljamo, ali malo ostavimo kuvane vode u krompiru za tri prsta, da krompir možemo lakše da izgnječimo ili umutimo mikserom, još je bolje. U to dodajte dobro izgnječenu šargarepu pa kad je to sve izmiksano, u posebnu posudu naseckati sitno crni luk i prodinstati u vodi iz krompira. Kad luk malo omekša, spojite sa izmiksanom smesom krompira i šargarepe. U to dodajte senf i još mutimo mikserom. Kad je sjedinjenjo, onda se jede prohlađeno. Može da se namaže i na hleb kao pašteta, a može da se koristi i kao posna salata.
8. Posna krompir salata na vodi
Sastojci:
5-6 velikih krompira, 2 veće glavice crnog luka, so, jabukovo sirće
Priprema:
Krompir oprati i staviti da se kuva. Kada je obaren, oljuštiti ga i iseći na tanke kolutove. Crni luk iseći tanko na rebarca, pa dodati u topli krompir. Sve zajedno posoliti, dodati jabukovo sirće po ukusu i promešati.
9. Mediteranska posna salata
Sastojci:
2 paradajza, 2 krastavca, 2 konzervirane crvene paprike, 200 g prokelja, zelena salata, glavica luka, 100 g zelenih maslinki, origano, 1 kuvani krompir, so, crni biber
Priprema:
Iseckani paradajz, krastavac, krompir i listove zelene salate stavimo u veću činiju. Dodamo krugove crvene paprike i na nju ređamo prokelj. Krugove luka razlistamo po činiji. Zelene masline sečemo na polovine i dodamo u činiju. Dodamo i maslinovo ulje, origano, posolimo i pobiberimo.
10. Posna crvena salata
Sastojci:
1 kg cvekle, 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, glavica crvenog luka, 2 čena belog luka, so, biber, 2-3 kašike balsamiko sirćeta, 2 kašike vlašca.
Priprema:
Skuvajte i izrendajte cveklu na trake. Kašiku ulja sipajte u veliki tiganj sa nelepljivom podlogom i zagrejte ga na umerenoj temperaturi, pa izdinstajte sitno iseckani crveni i beli luk, zatim dodajte cveklu i promešajte. Posolite i pobiberite, još jednom promešajte i dinstajte od 3 do 5 minuta, da cvekla omekša i ispusti sok. Sipajte u posudu za salatu, začinite balsamiko sirćetom i pospite sitno iseckanim vlašcem. Salatu servirajte toplu ili hladnu
11. Salata sa tunjevinom i povrćem
Sastojci:
400 g krompira, 300 gr graška, 250 gr boranije, suvi začin, so, 2 konzerve tunjevine
Priprema:
Skuvajte krompir, grašak i boraniju. Tokom kuvanja dodajte malo suvog začina i posolite po ukusu. Ocedite bareno povrće, a krompir isecite na komade. Sipajte u veliku posudu, pa dodajte tunjevinu i izmešajte. Sipajte u činije za služenje i ukrasite seckanim peršunom i bosiljkom.
12. Salata sa ribom i susamom
Skuvajte 300 g ribe po želji, očistite od kostiju i izmrvite rukama. Skuvajte 3 šargarepe i 4 krompira. U činiji izmešajte ribu, seckanu šargarepu i izrendan kropir i dodajte 3-4 seckana kisela krastavca, pa sve sjedinite sa oko 350 gr posnog majoneza. 200 g susama ispržite na suvom tiganju, pa dodajte u salatu, dobro izmešajte i uživajte u hrskavom ukusu.