obožavaćete ih

3 najukusnija POSNA jela u kojima se uživa i kada nije post: Mogu da se podgrevaju, ostaće ista kao prvog dana (RECEPT)

0

U vreme posta često nam nedostaju ideje za ukusna i hranljiva jela, a ovo su neka od njih

foto: Bakina kuhinja
foto: Bakina kuhinja

Mnogi ljudi žive u zabludi da posna jela ne mogu ujedno biti i ukusna. Već pri prvoj pomisli na ribu iz konzerve, neukusne paštete i tome slično izgubite apetit.

 

Ipak, to ne mora biti tako. Ukoliko postite ovo su ideje  za ukusne obroke u kojima će uživati cela porodica.

 

Kada ih jednom probate pravićete ih čak i kada nije vreme posta.

 

 

Pasulj prebranac na hilandarski način

 

Kada kuvate pasulj, bilo da je posni ili mrsni, potrebno je uveče ga potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji do ujutru kako bi nabubrio i brže se skuvao.

 

Ujutro, nabrekla zrna procedite i pristavite u lonac na štednjak, prelivši ga novom vodom. Kada tečnost proključa, odlijte je i uspite čistu, hladnu vodu. 

 

U lonac sipajte krupno isečen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje (može i bez ulja). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promešajte drvenom varjačom.

 

Pasulj, Čorbast pasulj, Zaprška
foto: Di Gregorio Giulio/shutterstock

 

Pri kraju kuvanja, stavite dve do tri iseckane, manje glavice crnog luka, malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.

 

Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista. Jelo neka još neko vreme krčka.

 

 

Posna sarma od kiselog ili slatkog kupusa

 

Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.

 

Sastojci:

 

  • veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 krompir
  • manja glavica luka  
  • glavica belog luka
  • kašičica ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašičica morske soli
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • 2 dl paradajz soka
  • 2 dl vode
  • 100 g skuvanog integralnog pirinča
  • 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
  • 2-3 lista lovora
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 1 veći koren paškanata
  • 1 veći koren peršuna
  • veza peršuna
  • 1 srednji celer

 

sarma
foto: Bakina kuhinja

 

Priprema:

 

Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta.

 

Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.

 

sarma
foto: Bakina kuhinja

 

Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju.

 

Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra.

 

 

Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.

 

Zapečeni bećarac sa lukom, paprikom i paradajzom 

 

Sastojci:

 

  • 1 kg iseckane ribe
  • 3 glavice crnog luka
  • 300 gr iseckane paprike
  • 300 gr kuvanog paradajza
  • malo ulja
  • sušeni biljni začin
  • so i biber

 

Riblji paprikaš
foto: Bakina kuhinja

 

Priprema:

 

Ribu staviti u pleh, posoliti, preliti uljem i peći u vrućoj rerni. Kada je polupečena dodati iseckano povrće, preliti kuvanim paradajzom, začiniti vegetom i biberom i vratiti u rernu da se zapeče. Služiti vruće.

 

 

makonda-tracker