Turske poslastice su nadaleko poznate po svom ukusu i slatkoći kojoj niko ne može da odoli.
Ne postoje bolji slatkiši od onih koji su pravljeni po turskim receptima, a da biste preneli ova očaravajuće ukuse u svoj dom, ne morate ići čak do Istanbula, dovoljno je da sledite ovaj recept.
Turska poslastica sa medom i orasima je jedna od omiljenijih naročito među starijim ljudima, ali kad je poslužite i deci, obožavaće je zasigurno.
Sastojci:
- 4 jaja
- 100g šećera
- 2 vanilin šećera
- 4 kašičice meda
- 4 kašike glatkog brašna
- 4 kašike griza
- pola praška za pecivo
- 200g samlevenih oraha
Preliv:
- 100g meda
- 150ml vode
- sok od limuna
- vanilin šećer
- malo maslaca
Priprema:
Mutite penasto žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. U smesu dodajte samlevene orahe, med, brašno, griz, prašak za pecivo, cimet, sok i korica od limuna.
Sve dobro promešajte, pa u smesu dodajte sneg od belanaca i ponovo mešajte. Manji kalup premažite maslacem,i pospite brašnom,i uljite pripremljeni biskvit. Pecite 45 minuta na 160-170 stepeni.
Mlak kolač dobro natopite prelivom od meda i limunovog soka, koji ste prethodno pravili dok ste mešali na blagoj vatri sve dok se med ne otopi. Kolač bocnite čačkalicom sa nekoliko strana kako bi što bolje upio preliv.
Prijatno!