neodoljiva

Što duže stoji, sve je ukusnija: Najjednostavniji bakin recept za baklavu star više od 100 godina

0

Nekada nije bilo mnogo izbora, ali neki kolači su ostali popularni i danas kada je u ponudi na stotine recepata

foto: Shutterstock / Sofiia Popovych
foto: Shutterstock / Sofiia Popovych

Upravo jedan takav pronašli smo u starom bakinom kuvaru i odlučili da ga podelimo sa vama kako biste sa svojim ukućanima i vi uživali u dobro poznatom starom ukusu baklave

 

Ovo je ona dobra stara klasična baklava, koja se relativno brzo pravi, a sve što duže stoji sve je ukusnija i lepša. 

 

 

Potrebno je:

 

  • 1 kg tankih kora
  • 500 g oraha
  • 250 g prezli
  • 1 kg šećera
  • pola litre ulja
  • malo kisele vode

 

Priprema:

 

Svaku koru posuti uljem koje ste pomešali sa kiselom vodom (u jednoj šolji, malo ulja malo vode). Na treću koru posuti sitno samlevene orah i prezle. 

 

Ređati u pleh sve dok se ne potroši sav materijal. Odozgo treba da ostane kora. Iseći baklavu na kockice ili trouglove, pa staviti da se peče. Kada je gotovo, posle oko sat vremena izvaditi i ostaviti da se ohladi.

 

Preliv:

 

U pola litre vode skuvajte 1 kg šećera. Potrebno je da uvri polovina vode. Po ukusu možete da dodate i malo limuna.

 

Preliti pečenu baklavu koja se ohladila vrućim prelivom i ostaviti da se ohladi i dobro upije pre služenja.

 

 

 

 

makonda-tracker