Ako vam treba proveren recept za čokoladnu torticu koja miluje nepca, ovaj će vam se sigurno dopasti.
Ukoliko volite mus, naročito čokoladni, torta sa filom od musa biće baš po vašem ukusu!
Ova jednostavna poslastica s kojom je nemoguće pogrešiti u svojoj podlozi ima samo dva sastojka, koji treba samo kratko da se zapeku, a fil se topi u ustima.
Sastojci
Za koru:
- 130 grama keksa po želji (najbolje čokoladnog)
- 80 grama otopljenog putera
Za mus:
- 180 grama čokolade za kuvanje
- 130 grama šećera
- 2 jajeta
- 30 grama čokolade s većim udelom kakaoa
- 250 mililitara mleka
- 350 mililitara slatke pavlake
- 10 grama želatina
- 1 kašičica arome vanile
- prstohvat soli
Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni i obložiti kalup pek-papirom.
Keks samleti u aparatu ili staviti u kesu i dobro ulupati čekićem kako bi se lepo usitnio, pa pomešati s puterom. Kad se dobije homogena smesa, utisnuti u kalup i lepo poravnati. Staviti u rernu na 7-8 minuta, pa izvaditi i ostaviti da se gladi.
Sipati mleko i dodati mu želatin, pa ostaviti desetak minuta da nabubri. Zatim to zagrejati na pari (staviti šerpu u neku veću u kojoj ključa voda), pa dodati 50 grama šećera, čokoladu izlomljenu na manje komade i žumanca. Sve vreme mešati dok se čokolada ne otopi i dok se ne dobije glatka masa.
Potom skloniti s vatre i ostaviti da se hladi (uz povremeno mešanje).
Dok se to hladi, umutiti slatku pavlaku. Odvojeno umutiti belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg, pa dodati preostali šećer i nastaviti s mućenjem još nekoliko minuta. Zatim preliti belanca u čokoladnu smesu, pažljivo mešajući, a kad se sjedini dodati kašikom i umućenu slatku pavlaku, pa oprezno promešati.
To staviti preko kore i odložiti u frižider na nekoliko sati.
Dekorisati po želji, najbolje mlevenim orasima ili bademima i rendanom crnom čokoladom.