PRSTE DA POLIŽEŠ

Sočne, vazdušaste – ŠKOTSKE PALAČINKE: Stari recept kraljice Elizabete II koji je oduševio i američkog predsednika

0

Nakon smrti kraljice Elizabete II, sve što ima veze sa njenim životom postalo je glavna tema i svetskih i domaćih medija.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II je oduvek bila jedna od najzanimljivijih ličnosti, a s obzirom na to i da je jedna od najpoznatijih žena na planeti, ne čudi što postoji toliko priča o njenom životu koje zanimaju ceo svet.

 

Ovih dana mrežama kruži recept koji je lično kraljica napisala, iako ga nije osmislila, a poslala ga je još 1959. tadašnjem američkom predsedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru.

Poznato je da je Ajzenhauer sa suprugom bio u poseti kraljici u dvorcu Balmoral, a tom prilikom, između ostalog, za doručak su im servirane takozvane drop scones, odnosno škotske palačinke, vrsta prženog testa koje podseća na američke palačinke. Njih je ova poslastica oduševila, pa su tražili recept od kraljice, koji im je ona naknadno poslala.

 

Sastojci:

 

  • 4 šoljice brašna (oko 400 grama)
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 2 šoljice mleka
  • 2 jaja
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 3 kašičice vinskog praška za pecivo (dostupan u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave i organske hrane)
  • 2 kašike istopljenog putera

 

palačinke, smesa za palačinke, domaćica, kuvanje
foto: Shutterstock

Priprema:

 

Umutite zajedno jaja, šećer i polovinu potrebne količine mleka. U dobijenu smesu dodajte brašno, pa ponovo mešajte i dodajte preostalo mleko, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i maslac. Pazite da testo bude gušće od smese za obične palačinke.

 

Palačinke pržite na zagrejanom tiganju i pazite da ima dno koje se ne lepi. Delite ih na manje krugove, baš onako da podsećaju na američke.

 

- Kada pravim manje palačinki, smanjim količinu brašna i mleka, ali količinu ostalih sastojaka ne menjam. Takođe, ponekad sam ih pripremala tako što sam umesto šećera koristila melasu ili zlatni sirup i to može da bude veoma ukusno - stoji u pismu kraljice Elizabete.

 

 

makonda-tracker