Fenomenalan bakin recept za ukusan domaći ajvar
Potrebno je:
5 l vode
15 kg paprika
5 kg plavog patlidžana
250 - 300 gr soli
4 kašike esencije
1/2 l ulja
biber u zrnu
lovorov list
Priprema:
Papriku dobro oprati u nekoliko voda, odstraniti drške i voditi računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipati 5 l vode, dodati esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu.
Kad provri, ubaciti papriku, pa kad provri, promešati i pustiti još minut da vri; odmah vaditi u vanglu i pokriti.
Plavi patlidžan oljuštiti i iseći na četvrtine i njega obariti u istoj tečnosti. Paprika i plavi patlidžan se moraju ocediti, ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca i tako ostavim 5-6 sati, najbolje celu noć.
Papriku mleti na mašini za meso, najsitnije rupe. U veliku šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje, istresti mlevenu papriku i mešati i pržiti oko 2.5 do 3 sata. Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača.
Sipati u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvoriti; mogu se tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u rerni 90 min. na 90 stepeni da poklopac uvuče. Ostaviti u police sa ostalom zimnicom.