Svi ljubitelji ukusnih domaćih torti znaju da su one koje su naše mame i bake pravile izazivale divljenje i uživanje u svakom zalogaju
Puslica torta je oduvek zauzimala posebno mesto na svečanim trpezama. A i kako ne bi kad svojim bogatim ukusom i najkvalitetnijim sastojcima izaziva pravu lavinu uzdaha već s prvim zalogajem.
Savršen spoj čokolade, vanile i oraha čini je jednom od najlepših torti sa našeg podneblja.
Donosimo vam starinski recept, a vi spremite papir i olovku i pribeležite ga u svoju svesku. Ovaj recept zaslužuje da se prenosi s generacije na generaciju.
Potrebno je za koru:
- 12 belanaca
- 500 g šećera
- 1 kašika sirćeta
Prirpema:
Umutiti belanca penasto uz postepeno dodavanje šećera i sirćeta. Dobro zagrejati rernu na 170 stepeni i sušiti koru skoro sat vremena.
Potrebno za fil:
- 1 l mleka
- 300 g šećera
- 12 žumanaca
- 5 kašika brašna
- 5 kašika gustina
- 1 puding od vanile
- 1 margarin
- 50 g šećera u prahu
- 150 g šlaga
Priprema:
Od litra mleka odvojiti malo i ostaviti sa strane da biste u njemu razmutili kasnije puding. U ostatak mleka skuvati šećer, ne treba dugo kuvati, samo da provri. Potom posebno umutiti 12 žumanaca sa 5 kašika šećera, 5 kašika gustina i jednim pudingom koji ste razmutili u malo mleka.
Sve to sipati u mleko i skuvati fil. Kad se ohladi dodati jedan margarin umućen sa 50 g prah šećera.
Posebno umutiti 150 g šlaga i dodati ohlađenom kremu. Polako izmešati varjačom.
Taj fil podeliti na 2 jednaka dela. U jedan deo dodati 250 g mlevenih oraha, a drugi ostaje kakav je i bio.
Filovanje:
Na tacnu prvo stavite koru, pa fil sa orasima, pa fil bez oraha. Sve lepo namazati, a odozgo tortu ukrastiti po želji, a najbolje sa još nekoliko kesica šlag krema bele ili žute boje.