icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

OBOŽAVAĆETE JE

Kraljica svake svečane trpeze: Interkontinental torta je simfonija najlepših ukusa (STARINSKI RECEPT)

Podeli:

Nema ništa lepše nego kad nakon ukusnog ručka svoje ukućane počastite ukusnim parčetom prave domaće torte

 

foto: Shutterstock / Maria Popa Photo
foto: Shutterstock / Maria Popa Photo

Nekada se nedeljna trpeza nije mogla zamisliti bez ukusnog dezerta, koji su domaćice s velikom pažnjom pripremale za svoje ukućane.

 

U moru brzih i jednostavnih recepata oni stari su se nekako izgubili.

 

Ipak, još uvek u sveskama naših baka ili mama postoje recepti koje treba sačuvati od zaborava, a recept za Interkontinental tortu jedan je od njih.

 

 

Evo kako su je nekada domaćice spremale.

 

Potrebno je:

 

  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 14 kašika brašna
  • 1l mleka
  • 1 margarin
  • 200 g prah šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g čokolade
  • 100 g kokosa
  • šlag za ukrašavanje

 

Dinastija torta, Bela torta, Torta sa šlagom, Šlag, Torta
foto: Peki Anna/Shutterstock

 

Priprema:

 

Potrebno je da napravite 3 kore. U svaku koru ide 4 belanceta, 4 kašike šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 1 kašika brašna. Odvojte belance od žumanceta, pa umutite penasto, postepeno dodavajući šećer, brašno i orahe.

 

Izlijete koru u pleh obložen pek papirom i pecite oko pola sata. Postupak ponovite sa svakom korom.

 

 

Fil:

 

Umutite 12 žumanaca, 8 kašika šećera, 13 kašika brašna. Sve dodati u 1 l mleka i skuvati fil. Kad se ohladi dodati 1 margarin umućen sa prah šećerom. Dobro izmiksirati dok se ne dobije glatka masa. Podeliti je na dva dela.

 

U prvi deo dodajte 150 h mlevenih oraha, u drugi deo 100 g topljene čokolade, a u treći 100 g kokosa. 

 

Slagati koru, pa prvi deo fila, koru, pa drugi deo fila, koru pa treći deo fila. Odozgo ukrasiti šlagom po želji. 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...