(recept)

HLADNA ČORBA koja se ne kuva: Najpopularnija je na svetu, savršena za letnje dane, a obiluje hranljivim materijama

0

Lagani ručak je apsolutno neophodan tokom najtoplijih dana, a ukoliko, uz to, ne morate da stojite pored šporeta ― imate idealno jelo!

foto: JaniceDiaz/Shutterstock
foto: JaniceDiaz/Shutterstock

Gaspačo, jedan od dragulja španske i portugalske kuhinje, spada u najpoznatije i najomiljenije čorbe širom sveta.

 

Njen glavni sastojak je paradajz, a zanimljivo je da se gaspačo pre otkrivanja Amerike pripremao bez njega!


U originalnom receptu nalazili su se stari hleb, beli luk, maslinovo ulje, so i sirće, a kada je paradajz stigao na evropsko tlo on je postepeno počeo da se dodaje čorbi i danas je sastojak bez kog je ona nezamisliva (osim u Andaluziji, gde se i dalje pretežno pravi gaspačo bez paradajza!). Tako je veoma popularna verzija , koji se pravi samo od paradajza, hleba i maslinovog ulja i znatno je gušći.

 

Bilo kako bilo, gaspačo je čorba punog ukusa, koja obiluje hranljivim materijama i idealna je za najtoplije dane u godini jer se servira hladna. Može da se posluži kao predjelo ili glavno jelo, kada joj se dodaju kuvana jaja, masline i pršut.


Zahvaljujući visokom udelu povrća, gaspačo obiluje hranljivim materijama, a tu je na prvom mestu likopen. U pitanju je materija koja paradajzu i šargarepi daje karakterističnu boju i moćan antioksidans koji blagotvorno deluje na zdravlje srca, kože i očiju, bori se protiv gljivica i ublažava bolove. Tu je i značajna količina vitamina C, glavnog čuvara imunog sistema, a ovo je samo deo svih supermoći koje se nalaze u omiljenoj mediteranskoj čorbi.

 

Gaspaćo
foto: Shutterstock

Ukoliko želite da učinite svoj porodični jelovnik raznovrsnijim, obavezno ovog leta probajte gaspačo, a ovo je najjednostavniji recept za klasičnu čorbu od paradajza.


Gaspačo


Sastojci:

 

  • 5 paradajza
  • 1 krastavac
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 1 crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber i kim po ukusu


Priprema


Dobro operite i potopite paradajz, pa pustite da odstoji pet minuta. Potom mu uklonite peteljke i oljuštite kožicu, pa ga dobro ispasirajte.


Dodajte krastavac, maslinovo ulje i izgnječen beli luk, pa nastavite da pasirate sve dok ne dobijete homogenu smesu. Ubacite sitno seckan crni luk i crvenu papriku, pa dobro promešajte.


Potom nalijte vodu dok ne postignete željenu gustinu čorbe, začinite i iscedite ceo limun.

 

Stavite u frižider da se dobro ohladi i ― prijatno!

 

 

makonda-tracker