sve u jednom tanjiru

Stara 2.500 godina, a jača srce, kosti, mozak, vid: Moćna Hipokratova čorba pravi se za tili čas (RECEPT)

0

Za ovu čorbu se, zbog ogromnog udela antioksidanasa, kaže da je odlična prevencija raka, a to je samo deo njenih supermoći

foto: Lapina Maria/Shutterstock
foto: Lapina Maria/Shutterstock

Hipokrat s Kosa, poznat još i kao Hipokrat II, starogrčki je lekar iz Periklovog doba, a nama je danas sinonim za medicinu i njene početke. Smatra se jednom od najvažnijih ličnosti u istoriji, a mnogi ga nazivaju "ocem medicine", zbog ogromnog doprinosa u samom začetku medicinskih nauka tokom antičkog doba.


Već godinama internetom kruži čorba za koju se veruje da ju je još Hipokrat preporučivao i pravio, zbog čega je nazvana po njemu.


U pitanju je jelo koje, bilo delo Hipokrata ili ne, pomaže u detoksikaciji organizma. Ukoliko se u poslednje vreme osećate neobjašnjivo iscrpljeno, neraspoloženo ili imate digestivne tegobe poput nadutosti ili zatvora, ova čorba može vam pomoći da eliminišete toksine iz organizma.

 

čorba
foto: Shutterstock

Uz to, ona u značajnoj meri sadrži likopen, pre svega zbog veće količine paradajza, a u pitanju je svetlocrveni karotenski i karotenoidni pigment i fitohemikalija koja deluje antioksidansno, antigljivično, čuva srce, mozak i vid, jača kosti, održava zdravlje kože...


Zahvaljujući brojnim hranljivim materijama u ovoj čorbi, ako je jedete redovno sačuvaćete normalnu funkciju jetre i ubrzati metabolizam, a bićete i hidrirani i siti.

 

Hipokratova čorba


Sastojci:

 

  • 1 koren celera
  • 1 koren peršuna
  • 2 glavice crnog luka
  • 400 grama krompira
  • 1 veliki praziluk
  • 600 grama paradajza
  • beli luk po ukusu
  • peršunovog lista po ukusu
  • začini po želji

 

Priprema


Dobro operite povrće, oljuštite krompir, pa sve isecite na kockice ili narendajte.
Ubacite povrće u dublju šerpu, pa dodajte vode toliko da prekrije sve. Zagrejte na najvišoj temperaturi dok ne proključa, pa smanjite na tihu vatru i ostavite da se krčka sat vremena.


Crni luk možete dodati i na samom kraju, kako bi sačuvao hraljive sastojke.
Po želi posolite, pobiberite ili dodajte začinsko bilje.


Od začina su dopušteni:anis, lovor, korijander, mirođija, kim, muskatni oraščić, majoran, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica, a zabranjeno je sve ostalo, uključujući origano, biber, mlevenu papriku i bosiljak.


Nakon što povrće bude mekano i kuvano, malo ga propasirajte, zadnjom stranom viljuške ili blenderom.

 

 

 

 

 

makonda-tracker