IMA IH SVUDA

Pomažu kod DIJABETESA, od jedne se može napraviti KONAC, a važi i za najjači INSEKTICID: One su NAJZDRAVIJE biljke

0

Priroda je prepuna korisnih biljaka koje su nepravedno zapostavljene, a neke od njih su i lek za mnoge bolesti

foto: Shutterstock / DUSAN ZIDAR
foto: Shutterstock / DUSAN ZIDAR

U našem narodu postoji veliki broj lekovitog bilja čiji potencijal nije dovoljno iskorišćen.

 

Marko Stevanović, mladi travar, objasnio je za portal Glossy.rs koje biljke su nam svuda dostupne i veoma su zdrave, a mnogi ljudi ne znaju kako mogu da iskoriste njihove potencijale.

 

 

Maslačak ( lat. Taraxacum officinale ) samonikla je jestiva i lekovita biljka. Cela biljka se koristi u ishrani, ali i za lečenje.

 

- Koren je bogat polisaharidom inulinom koji pomaže dijabetičarima u regulisanju šećera (kao i čičoka). Sprema se kao varivo, a može i sirovo da se jede. Peče se i koristi kao zamena za kafu - kaže Marko. 

 

Od lista maslačka može da se spremi ukusna salata, varivo, dodatak čorbi. Ono što je važno je da se beru mladi listovi.

 

Kopriva
Koprivafoto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

 

- Stabljika je šupljasta i koristi se za skidanje bradavica. Od cveta se sprema ukusan sok, a može i turšija da se spremi - objašnjava Stevanović. 

 

Recept za turšiju:

 

Kada maslačak zatvori svoj cvet, to uzimamo i kiselimo na standardan način.

 

Prosto i jednostavno. Maslačak koriste ozbiljni fitoterapeuti u lečenju raznih vrsta bolesti. Pomaže kod: dijabetesa, pritiska, čišćenje jetre (pogotovo), čišćenje respiratornih organa.

 

Kopriva, Maslačak
foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

 

Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka na našim prostorima, a ljudi je gaze.

 

Кopriva

 

Sa pravom nosi ime kraljica biljaka. Takođe spada u grupu najlekovitijih biljaka na našem prostoru. Кoristi se cela biljka. Pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje, leči giht, reumu, reguliše varenje, popravlja raspoloženje, jača imunutet.

 

- Čorba od koprive je izuzetno ukusna, to mora obavezno da se proba. Nije preporučljiva za salate,  ali je ipak neki ljudi jedu sirovu. Variva od koprive su takođe ukusna - kaže mladi travar.

 

Kopriva, Maslačak
foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

 

Od koprive se nekad pravila i odeća.

 

- Ja sam napravio konac od koprive koji je izuzetno čvrst zbog vlakana - kaže Marko Stevanović.

 

Evo kako ga i vi možete napraviti

 

Uzmete stabljiku od koprive i osušite je na suncu. Posle 2 nedelje se izvači unutrašnji deo koji se uvija za konac. Izuzetno je čvrst, vrlo je teško pokidati ga rukama. 

 

Kopriva, Maslačak
foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

 

- Od koprive se pravi i veoma delotvoran insekticid i đubrivo koji mogu da se koriste u organskoj poljoprivredi - navodi Marko.

 

Insekticid se sprema na sledeći način:

 

U posudi od 25l se stavi 2/3 kopriva, a 1/3 voda. Ostavi se da odstoji  24 sata. Procedi se, pa se koristi.


Za đubrivo je isti postupak s tim da stoji min 3 nedelje. Oni koji ga pripremaju treba da znaju da ono može baš neprijatno da miriše.

 

Od koprive može da se sprema i čaj, koji je vrlo lekovit i savetuje se da se pije tokom cele godine. 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

makonda-tracker