Priroda je prepuna korisnih biljaka koje su nepravedno zapostavljene, a neke od njih su i lek za mnoge bolesti
U našem narodu postoji veliki broj lekovitog bilja čiji potencijal nije dovoljno iskorišćen.
Marko Stevanović, mladi travar, objasnio je za portal Glossy.rs koje biljke su nam svuda dostupne i veoma su zdrave, a mnogi ljudi ne znaju kako mogu da iskoriste njihove potencijale.
Maslačak ( lat. Taraxacum officinale ) samonikla je jestiva i lekovita biljka. Cela biljka se koristi u ishrani, ali i za lečenje.
- Koren je bogat polisaharidom inulinom koji pomaže dijabetičarima u regulisanju šećera (kao i čičoka). Sprema se kao varivo, a može i sirovo da se jede. Peče se i koristi kao zamena za kafu - kaže Marko.
Od lista maslačka može da se spremi ukusna salata, varivo, dodatak čorbi. Ono što je važno je da se beru mladi listovi.
- Stabljika je šupljasta i koristi se za skidanje bradavica. Od cveta se sprema ukusan sok, a može i turšija da se spremi - objašnjava Stevanović.
Recept za turšiju:
Kada maslačak zatvori svoj cvet, to uzimamo i kiselimo na standardan način.
Prosto i jednostavno. Maslačak koriste ozbiljni fitoterapeuti u lečenju raznih vrsta bolesti. Pomaže kod: dijabetesa, pritiska, čišćenje jetre (pogotovo), čišćenje respiratornih organa.
Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka na našim prostorima, a ljudi je gaze.
Кopriva
Sa pravom nosi ime kraljica biljaka. Takođe spada u grupu najlekovitijih biljaka na našem prostoru. Кoristi se cela biljka. Pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje, leči giht, reumu, reguliše varenje, popravlja raspoloženje, jača imunutet.
- Čorba od koprive je izuzetno ukusna, to mora obavezno da se proba. Nije preporučljiva za salate, ali je ipak neki ljudi jedu sirovu. Variva od koprive su takođe ukusna - kaže mladi travar.
Od koprive se nekad pravila i odeća.
- Ja sam napravio konac od koprive koji je izuzetno čvrst zbog vlakana - kaže Marko Stevanović.
Evo kako ga i vi možete napraviti
Uzmete stabljiku od koprive i osušite je na suncu. Posle 2 nedelje se izvači unutrašnji deo koji se uvija za konac. Izuzetno je čvrst, vrlo je teško pokidati ga rukama.
- Od koprive se pravi i veoma delotvoran insekticid i đubrivo koji mogu da se koriste u organskoj poljoprivredi - navodi Marko.
Insekticid se sprema na sledeći način:
U posudi od 25l se stavi 2/3 kopriva, a 1/3 voda. Ostavi se da odstoji 24 sata. Procedi se, pa se koristi.
Za đubrivo je isti postupak s tim da stoji min 3 nedelje. Oni koji ga pripremaju treba da znaju da ono može baš neprijatno da miriše.
Od koprive može da se sprema i čaj, koji je vrlo lekovit i savetuje se da se pije tokom cele godine.