Dragulj španske kuhinje ne zahteva preveliku kulinarsku veštinu, a jedno je najpopularnijih letnjih jela
Sastojci:
- 3-4 zrela paradajza srednje veličine
- 1 zelena paprika
- 1 mali krastavac
- 1/4 glavice crnog luka (ili više, po želji)
- 2 čena belog luka
- 1 kriška starog hleba
- 2 kašike sirćeta
- 100 ml maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
- 1/2 kašičite sitno seckane ljute paprike
- hladna voda po potrebi
Za serviranje:
sitno seckan paradajz, krastavac, prepečen hleb (po vašem ukusu)
Priprema
Paradajz, luk, beli luk i krastavac oljuštite, a papriku operite.
U blender stavite krišku starog hleba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hleb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa dodajte crni i beli luk. Izblendajte da dobijete pastu. Zatim, dodajte krastavac kojem ste uklonili semenke, papriku i paradajz isečene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini.
Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam prija i odgovara. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu.
Supu ohladite u frižideru pre služenja. Možete joj dodati i neku kocku leda, kako biste ubrzali hlađenje. Servirajte supu uz dodatak sitno seckanog povrća ili komadiće prepečenog hleba.