icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

probajte obavezno

Brzo, hranljivo i PUNO VITAMINA: Bela pasta sa tikvicama razoružava ukusom i mirisom

U pečurkama koje su deo ovog jela se nalaze dva antioksidansa koji su ergotionein i glutation koji se bore protiv slobodnih radikala i tako se suprostavljaju demenciji i odrđenim oblicima raka, kao i kardiovaskularnim problemima.

foto: Shutterstock/Elenadesign
foto: Shutterstock/Elenadesign

U onim kulturama i državama gde se redovno konzumiraju pečurke, a među njima su Italija i Francuska, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, tamo gde je njihova upotreba smanjena, kao što je to slučaj sa SAD, veći je procenat onih koji obole od Alchajmerova i Parkinsonove bolesti.

 

Manja količina pečurku, ako se konzumiraju svakodnevno povoljno će uticati na vaše zdravlje. Jedno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Food Chemistry jer pečurke imaju dva antioksidansa koja utiču povoljno na rad srca i prevenciju demencije.


 

Sastojci: 

 

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 tikvica
  • ulje
  • 150 g šampinjona
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • biber
  • 100 g parmezana
  • 200 g integralne testenine

 

 

Priprema: 

 

Da bi brže spremili ovu pastu dok budete pripremli sos u isto vreme kuvajte testeninu koju ste izabrali za spremanje. 

 

Zagrejte tiganj dobro i stavite u njega malo ulja. 

 

Zatim dodajte sitno seckani luk i mešajte ga dok malo ne porumeni, zatim dodajte sitno iseckane kockice manje tikvice koju izaberete za vaš ručak. 

 

Nakon toga dobro mešajte i vreme je da dodajte šampinjone koje ćete pržiti dok ne smekšaju. 

 

Dodajte onda neutralnu pavlaku i sačekajte da se sve lepo veže, a nakon toga dodajte parmezan i dobro promešajte sve sastojke. 

 

Vreme je da dodate testeninu i da sve sjedinite. Mešajte još 5 minuta i vaše jelo je spremno. 

 

Prijatno!