U pečurkama koje su deo ovog jela se nalaze dva antioksidansa koji su ergotionein i glutation koji se bore protiv slobodnih radikala i tako se suprostavljaju demenciji i odrđenim oblicima raka, kao i kardiovaskularnim problemima.
U onim kulturama i državama gde se redovno konzumiraju pečurke, a među njima su Italija i Francuska, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, tamo gde je njihova upotreba smanjena, kao što je to slučaj sa SAD, veći je procenat onih koji obole od Alchajmerova i Parkinsonove bolesti.
Manja količina pečurku, ako se konzumiraju svakodnevno povoljno će uticati na vaše zdravlje. Jedno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Food Chemistry jer pečurke imaju dva antioksidansa koja utiču povoljno na rad srca i prevenciju demencije.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 tikvica
- ulje
- 150 g šampinjona
- 100 ml pavlake za kuvanje
- biber
- 100 g parmezana
- 200 g integralne testenine
Priprema:
Da bi brže spremili ovu pastu dok budete pripremli sos u isto vreme kuvajte testeninu koju ste izabrali za spremanje.
Zagrejte tiganj dobro i stavite u njega malo ulja.
Zatim dodajte sitno seckani luk i mešajte ga dok malo ne porumeni, zatim dodajte sitno iseckane kockice manje tikvice koju izaberete za vaš ručak.
Nakon toga dobro mešajte i vreme je da dodajte šampinjone koje ćete pržiti dok ne smekšaju.
Dodajte onda neutralnu pavlaku i sačekajte da se sve lepo veže, a nakon toga dodajte parmezan i dobro promešajte sve sastojke.
Vreme je da dodate testeninu i da sve sjedinite. Mešajte još 5 minuta i vaše jelo je spremno.
Prijatno!