icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

za prave gurmane

Bogat ručak za ZDRAVO SRCE i pun stomak: Sočna piletina s jednim MOĆNIM tajnim sastojkom (RECEPT)

Podeli:

Želite brz ručak, koji se priprema lako, izvanrednog je ukusa i superzdrav? Ne tražite dalje — ako ste ljubitelj pilećeg mesa, ovo jelo će vas oduševiti!

ilustracija
ilustracijafoto: Mila Bond/Shutterstock

Jedna porcija ovako pripremljene piletine ima oko 370 kalorija, oko 40,6 vitamina C, a obiluje i folatima, kalcijumom , magnezijumom... U njoj se nalazi i 677 mg kalijuma, mnoštvo biljnih vlakana, zatim vitamin A, gvožđe...


Jedan od najvažnijih sastojaka ovog jela jeste onaj koji smo nazvali "tajnim" — kelj! Ovo kupusasto povrće sadrži manje kalorija nego brokoli i ima vrlo malo više kalorija nego kupus i karfiol. On obiluje hraniljivim materijama, među kojima su vitamin B6, mangan, kalcijum, bakar, a tu su i antioksidansi iz porodice polifenola i flavonoida koji imaju još i antiupalna i antiviralna svojstva, deluje kao antidepresanti, štite zdravlje srca itd.

 

Kelj pomaže ljudima koji žele da smršaju, prepun je vode, deluje tako što smanjuje holesterol, blagotvorno utiče na krvne sudove itd. U 100 grama ovog povrća nalazi se samo 27 kalorija, a u ovo jelo možete da ga ubacite koliko god želite — čak i do 400-500 grama kelja!

 


Piletina uz dodatak kelja i limuna


Sastojci:

 

  • 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 450 grama pilećih bataka bez kostiju
  • 450 grama krompira
  • so i biber po želji
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • ½ pilećeg bujona
  • 1 veliki limun
  • 4 čena velog luka
  • 1 kašika estragona
  • kelja po želji


Priprema


Zagrejte rernu na 200 stepeni.


Sipajte kašiku ulja u tiganj, pa zagrejte na srednjoj vatri. Pileće meso pospite solju i biberom, pa propržite uz okretanje oko pet minuta. zatim izvadite meso i sklonite.


U tiganj sipajte preostale dve kašike ulja, stavite sitno seckan krompir i dodaje so i biber po ukusu. To pržite oko tri minuta, dok krompir malo ne porumeni, pa prelijte pilećim bujonom. Dodajte limun sečen na kolutove, mleveni beli luk i estragon. Zatim dobro promešajte i vratite piletinu u tiganj.


Ubacite posudu u rernu i pecite sve dok krompir ne bude sasvim mekan, a piletina gotova. Pri kraju ubacite kelj i ostavite da se peče još oko pet minuta.

 

 

Inicijalizacija u toku...