Želite brz ručak, koji se priprema lako, izvanrednog je ukusa i superzdrav? Ne tražite dalje — ako ste ljubitelj pilećeg mesa, ovo jelo će vas oduševiti!
Jedna porcija ovako pripremljene piletine ima oko 370 kalorija, oko 40,6 vitamina C, a obiluje i folatima, kalcijumom , magnezijumom... U njoj se nalazi i 677 mg kalijuma, mnoštvo biljnih vlakana, zatim vitamin A, gvožđe...
Jedan od najvažnijih sastojaka ovog jela jeste onaj koji smo nazvali "tajnim" — kelj! Ovo kupusasto povrće sadrži manje kalorija nego brokoli i ima vrlo malo više kalorija nego kupus i karfiol. On obiluje hraniljivim materijama, među kojima su vitamin B6, mangan, kalcijum, bakar, a tu su i antioksidansi iz porodice polifenola i flavonoida koji imaju još i antiupalna i antiviralna svojstva, deluje kao antidepresanti, štite zdravlje srca itd.
Kelj pomaže ljudima koji žele da smršaju, prepun je vode, deluje tako što smanjuje holesterol, blagotvorno utiče na krvne sudove itd. U 100 grama ovog povrća nalazi se samo 27 kalorija, a u ovo jelo možete da ga ubacite koliko god želite — čak i do 400-500 grama kelja!
Piletina uz dodatak kelja i limuna
Sastojci:
- 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 450 grama pilećih bataka bez kostiju
- 450 grama krompira
- so i biber po želji
- ½ kašičice mlevene paprike
- ½ pilećeg bujona
- 1 veliki limun
- 4 čena velog luka
- 1 kašika estragona
- kelja po želji
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Sipajte kašiku ulja u tiganj, pa zagrejte na srednjoj vatri. Pileće meso pospite solju i biberom, pa propržite uz okretanje oko pet minuta. zatim izvadite meso i sklonite.
U tiganj sipajte preostale dve kašike ulja, stavite sitno seckan krompir i dodaje so i biber po ukusu. To pržite oko tri minuta, dok krompir malo ne porumeni, pa prelijte pilećim bujonom. Dodajte limun sečen na kolutove, mleveni beli luk i estragon. Zatim dobro promešajte i vratite piletinu u tiganj.
Ubacite posudu u rernu i pecite sve dok krompir ne bude sasvim mekan, a piletina gotova. Pri kraju ubacite kelj i ostavite da se peče još oko pet minuta.