Lepši niste probali

Jedan sastojak daje mu sasvim drugi ukus: Pravi MAĐARSKI GULAŠ priprema se ovako (RECEPT)

1

Često uživamo u ovom jelu, za koje je manje poznato da ima dug istorijat i osvojio je ne samo naše prostore nego ceo svet

foto: Nikoleta Vukovic / Panthermedia / Profimedia
foto: Nikoleta Vukovic / Panthermedia / Profimedia

Ukusna mađarska čorba koja se obično pravi od govedine, ali može da se koristi i svinjsko meso, jedno je od napopularnijih jela s mesom na svetu.

 

Začinjena je paprikom i drugim jakim začinima, prijatnog ukusa i savršena za zimski prohladni dan! Obično se služi s rezancima, krompirom ili pirinčem, a sve je popularnija kombinacija gulaša i brusketa.


Veruje da prvi recepti za gulaš potiču iz devetog veka, kada su je navodno jeli pastiri na prostorima današnje Mađarske. Ovo jelo je dobilo ime od reči gulya, što znači "krdo stoke", dok sam gulyás znači — stočar.

 

Vremenom je ono steklo ogromnu popularnost u svetu, a posebno je omiljeno u Evropi i, naravno, u komšiluku, pa je tako jedno od omiljenih jela i u našoj zemlji. Ono što mnogi na našim prostorima propuštaju da dodaju gulašu jeste beli luk, koji se ubacuje pred kraj pripreme i obogaćuje gulaš sasvim novim i punijim ukusom.

 

Mađarski gulaš


Sastojci:

 

  • 700-800 grama junetine
  • pola kilograma crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • ulje
  • mlevena paprika po ukusu
  • lovorov list
  • so, biber, suvi začin po ukusu


Priprema


Na dobro zagrejanom ulju i tihoj vatri izdinstajte sitno seckani luk dok ne omekne, pa dodajte meso iscečeno na kockice. Promešajte i začinite paprikom, solju, suvim začinom i biberom, pa ponovo promešajte.


Posle pet minuta sipajte vodu tek toliko da pokrije meso, pa krčkajte na umerenoj vatri dok meso ne bude mekano. Do tad će se gulaš zgusnuti, pa onda dodajte beli luk i lovorov list. Promešajte i ostavite da krčka još pet minuta.


Služite uz krompir, testeninu, pirinač...

 

 

makonda-tracker