može slano, može slatko

Siromaško jelo koje je osvojilo svet: Najpopularnije UKRAJINSKE KNEDLE koje ćete obožavati

3

U svetu su poznate po mnogim imenima, a Ukrajinci ih zovu samo — vareniki. Prave se brzo i jednostavno, od sastojaka toliko dostupnih da mnogi ovo jelo nazivaju omiljenim siromaškim obrokom.

foto: Sokor Space/Shutterstock
foto: Sokor Space/Shutterstock

Među Ukrajincima i ukrajinskom dijasporom jedno od najpopularnijih jela bez sumnje su vareniki, testo punjeno krompirom. Njegovo neobično ime potiče od ukrajinskog вар-, što znači "proključala tečnost" (otud i naša reč "varivo"), što ukazuje na to da je primarni metod termičke obrade ove vrste knedli upravo kuvanje.


U svetu se neke varijante varenika zovu još piroge, što je slovački izraz za knedlice punjene sirom od ovčijeg mleka (Bryndzové pirohy), dok ih Rumuni zovu colțunași. Italijanima su one kalcone, Grcima καλτσούνι ili kaltsúni, a kako god ih zvali, ukus im je predivan!

 

Sastojci


Testo:


300 grama mekog brašna
celo jaje
9 kašika tople vode
½ kašičice soli


Nadev:


1 kg krompira
2 manje glavice crnog luka
2 kašike ulja
prstohvat soli
¼ kašičice biber


Priprema


Umutite jaje, pa dodajte vodu i, zatim, brašno i so. Sve dobro zamesite i po potrebi dodajte postepeno još brašna. Kada dobijete glatko testo, pospite brašnom i prekrijte krpom, pa ostavite da odstoji oko sat vremena sa sobnoj temperaturi.


Potom dobro operite krompir i skuvajte ga (sve s ljuskom). Za to vreme izdinstajte na malo ulja sitno seckan crni luk. Kad se krompir skuva, izvadite da se hladi, pa potom oljuštite koru. Krompir pomešajte u jednoj činiji s dinstannim lukom, stavite začine, pa napravite pire.


Potom se vraćamo na testo — razvucite ga po pobrašnjenoj površini, pa čašom secite krugove. U sredinu svakog kruga stavite kašičicu nadeva, pa preklopite krug testa na pola, tako da ga lepo zatvorite i formirate oblik školjke.
Kada to uradite sa svim materijalom, napunite šerpu vodom, posolite i stavite da proključa. Kad počne da vri, ubacujte varenike (ne previše, da se ne bi zalepile jedna za drugu), a svaku kuvajte najmanje 2-3 minuta, zu zavisnosti od njihove veličine. Neko voli da ih jede tako pripremljene, dok drugi preferiraju da ih, nakon što se procede i proprže na malo maslaca, kako bi dobile lepu hrskavu koricu.

 

Iako se obično prave kao slano jelo, možete ih služiti s voćem po izboru, kao svojevrsnu poslasticu, ali i uz sir i slaninu, kao bogat doručak ili večeru.

 

 

makonda-tracker