prijatno!

NESVAKIDAŠNJE PUNJENE PAPRIKE — DOBRO POZNATO JELO U NEŠTO DRUGAČIJEM RUHU: 5 fenomenalnih recepata za nedeljni ručak

0

Paprike su mnogima omiljeno povrće, zato vam i nudimo nekoliko nesvakidašnjih predloga za punjene paprike koje će vas oduševiti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Punjene paprike sa krompirom i mesom

 

Sastojci:

 

  • 8 paprika babura
  • 500 g krompira
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 čen belog luka
  • 100 ml ulja
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • so
  • biber

 

Priprema:


Paprike operite i očistite, odnosno izdubite. Krompir oljuštite, pa izrendajte na krupno rende. Crni i beli luk iseckajte na sitno. Sada, na ulju najpre propržite luk, pa kada zamiriše dodajte meso i dinstajte dalje uz povremeno mešanje, da se ravnomerno uprži. Negde na pola prženja dodajte krompir i začine, pa dinstajte dalje uz mešanje. Kada meso promeni boju i postane mekano, sklonite sa ringle.


Napunite paprike pripremljenim nadevom, pa ređajte u prethodno podmazan pleh. Dolijte jednu šolju vode, odnosno onoliko vode da bude do pola paprika. Stavite da se paprike zapeku na 200°C, za šta će biti potrebno oko pola sata, manje-više, u zavisnosti od vaše rerne.
Kada voda ispari i paprike fino omeknu, spremne su. Izvadite ih pa poslužite dok su tople.

 

Punjene paprike sa krompirom i slaninom

 

Sastojci:

 

  • 8 paprika babura
  • 1 kg krompira
  • 300 g pančete
  • so
  • suvi biljni začin
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 4 jajeta

 

Priprema:


Operite i očistite, to jest izdubite paprike. Krompir oljuštite, pa izrendajte na krupno rende. Slaninu isecite na kocke, pa na tihoj vatri propržite. Nije potrebno dodavati ulje jer je ona već masna, ali pržite na tihoj vatri da ne zagori, i to tek 1-2 minuta, samo da pusti masnoću i da se blago uprži. Tako ima malo intenzivniji ukus.


Dodajte zatim krompir, pa mešajte još 1-2 minuta, da se ukusi i mirisi pomešaju. Sklonite sa ringle, dodajte začine pa dobro promešajte. Time sada punite paprike, pa ih slažite na nauljenu tepsiju.


Stavite paprike da se zapeku na 200°C, oko pola sata. Pred sam kraj pečenja, umutite pavlaku i jaja pa prelijte paprike. Ostavite da se još par minuta ukrčkaju u prelivu, to će im dati poseban ukus. Kada preliv odozgo porumeni gotovo je, izvadite pa poslužite dok je toplo.

 

Savet:


Umesto babura možete koristiti neke druge paprike po vašem ukus, i svakako po mogućstvu – zavisi koja vam je vrsta kada pri ruci. Babure su najšire pa se najlakše pune, pa su zato one prvi izbor.

 

Svi recepti navode količinu za 4-6 osoba, a vi srazmerno tome za koliko osoba pravite, pripremite veću ili manju količinu. Uvek srazmerno povećajte sastojke, da bi jelo bilo jednako ukusno.

 

 

makonda-tracker