Idealan recept kada vam je potrebno da završite što više posla za što manje vremena.
Sastojci za osnovnu smesu:
- 600 g mlevenog keksa
- 400 g šećera u prahu
- 12 kašika soka od pomorandže
- 500 g putera ili margarina
Priprema:
Sve sastojke pomešati da se dobije lepa, jednolična smesa. Zatim smesu podelite na 5 delova i od svakog dela formirajte 12 kuglica; od smese izlazi ukupno 60, piše Stil.
Kuglice s čokoladom
Otopite 100 g čokolade sa kašikom-dve ulja. Pazite da nema grudvica. Otopljenu čokoladu prespite u usku čašu, pa spuštajte jednu po jednu, da se ravnomerno “oblože” čokoladom. Poređajte kuglice na tacnu, stavite u frižider na desetak minuta, pa pospite kuglice šarenim ili čokoladnim mrvicama. Ne dopustite da se čokolada previše stegne pre stavljanja mrvica, jer će samo popadati sa strane. Odložite ih ponovo u frižider i nastavite sa drugim kuglicama.
Kuglice sa orašastim plodovima
Kad pravite kuglice sa orašastim plodovima, nemojte pre dodavanja da formirate kuglice. Biće vam potrebno 200 g omiljenih orašastih plodova – badema, lešnika, pistaća – od kojih ćete 100 da sameljete i umešate u smesu za kuglice. Od preostalih 100 g izdvojite 6 plodova, presecite ih na pola, a ostatak krupno iseckajte. Formirajte kuglice, u sredinu utisnite polovinu orašastog ploda i opet zatvorite kuglicu. Uvaljajte u krupno seckane plodove – slobodno malo pritisnite, da se lepo zalepe, odnosno utisnu u kuglicu.
Bele kuglice
Rastopite 100 g bele čokolade i ponovite postupak kao sa prvim čokoladnim kuglicama. Kad se blago stegne, uvaljajte u kokos i odložite u frižider da se dobro stegne.
Voćne keks kuglice
Za ovo će vam trebati 12 bobica omiljenog bobičastog voća (brusnice, borovnice, ribizle, maline, kupine…), malo kandiranog voća po izboru i malo guste tečnosti iz slatkog ili kupovnog voćnog sirupa za prelive. Formirajte kuglice i u sredinu utisnite jednu voćkicu, pa lepo zatvorite kuglicu. Kašičicom stavite malo guste smese iz slatkog, pa preko pospite veoma sitno seckano kandirano voće. Stavite u frižider.
Kornfleks kuglice
80 g kornfleksa sameljite, a oko 50 ostavite sa strane za valjanje. Mleveni dodajte u smesu od keksa, pa tek onda formirajte kuglice. Uvaljajte u krupne kornfleks pahuljice. Ako su suviše velike, malo ih izomite ili izlupajte oklagijom u kesi, pa tek onda valjajte kuglice. Umesto kornfleksa možete da koristite i omiljeni čips.