U pitanju je stari vojvođanski recept koji su često pravile naše bake - tašci.
Sastojci:
- 700 g krompira
- 150-200 g brašna
- 1 jaje
- malo soli
- džem
- prezle
- šećer
- vanilin šećer
- ulje
Priprema:
Krompir oljuštiti i skuvati, ocediti i dobro izgnječiti da nema grudvica. Kad se malo prohladi dodati jaje, pa izmiksati. Dodati brašno i umesiti glatko testo.
Razviti za pola cm, pa iseći na pravougaonike ili kocke, ubaciti kašičicu džema, presaviti i dobro prstima spojiti testo.
U šerpu sipati vodu i posoliti. Kad provri, spustiti taške da se skuvaju i da isplivaju na površinu.
Potrebno im je oko 7-8 min. Pred kraj kuvanja na ulju propržiti prezle, dodati šećer po želji i vanilin šećer. Kuvane taške uvaljati u prezle i ređati u činiju.
Služiti tople.
( Kod bake u gostima )