Paprike su mnogima omiljeno povrće, zato vam i nudimo nekoliko nesvakidašnjih predloga za punjene paprike koje će vas oduševiti.
Paprike punjene krompirom
Sastojci:
- 8 paprika babura
- 3 veća krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- so
- biber
- suvi biljni začin
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
Priprema:
Koristite sveže paprike, ako ste u mogućnosti, jer zamrznute budu dosta mekše. Odabrane paprike operite, pa odstranite petiljku i semenke.
Crni luk i šargarepu isecite na kockice, pa propržite na 100 ml ulja. Dinstajte par minuta da se luk dobro uprži. Dok se oni dinstaju, ili pre toga, očistite krompir i izrendajte na krupno rende. Kada se luk fino uprži dodajte krompir i nalijte 100 ml vode. Mešajte povremeno i dinstajte zajedno još par minuta.
Kada voda ispari, sklonite sa ringle. Sada dinstanim krompirom punite paprike, pa ređajte u pleh. Pleh prethodno premažite, a po mogućstvu koristite manji pleh, kako bi paprike bile lepo složene. Redjajte ih tako da vrh jedne paprike bude preko kraja druge paprike. To će sprečiti da fil iscuri tokom pečenja.
Složene paprike zapecite u rerni na 200°C, a prethodno prekrijte folijom. Neka se peku nekih pola sata, nakon toga sklonite foliju da sva tečnost ispari i da se odozgo zapeku, pa izvadite i poslužite.
Punjene paprike sa krompirom i rižom
Sastojci:
- 10 paprika babura
- 4 krompira
- 1 šoljica pirinča
- 3 glavice crnog luka
- 2 veće šargarepe
- 1 kašika brašna
- 2 kašike paradajz soka
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- so
- začini po ukusu
Priprema:
Crni luk iseckajte na sitno, šargarepu na kockice, takođe i krompir. Sada, na malo ulja, najpre propržite luk. Kada zamiriše dodajte šargarepu i krompir, pa promešajte. Dodajte odmah pirinač, so i začine, pa sve nalijte jednom šoljicom vode. Neprestano mešajte par minuta da se povrće lepo prodinsta.
Sklonite sa ringle kada voda ispari, pa dobijenim filom punite paprike. Njih prethodno operite i udubite, pa punite. Ređajte ih u odgovarajuću tepsiju, prethodno podmazanu.
Kada složite sve paprike, pomešajte brašno, paradajz sok i crvenu mlevenu papriku, pa ih prelijte. Stavite da se peku na 200°C oko pola sata, odnosno dok se ne uhvati fina gornja korica, a paprike skroz ne omeknu. Izvadite ih iz rerne odmah nakon što budu gotove, pa poslužite.
Punjene paprike sa krompirom i sirom
Sastojci:
- 4 paprike babure
- 5 većih krompira
- 300 g feta sira
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 jajeta
- so
- biber
- suvi biljni začin
- začini po ukusu
Pripreme:
Paprike operite i očistite. Krompir oljuštite, pa izrendajte na krupno rende. Sir pomešajte sa pavlakom i jajima, pa dodajte začine po ukusu i sve dobro izmešajte. Sjedinite zatim sa krompirom, pa time punite paprike.
Možete ih zatvoriti kolutovima paradajza, za još lepši ukus, ili ne morate. Svakako, punjene paprike poređajte na podmazan pleh, pa zapecite oko 20ak minuta na 200°C. Gotove izvadite da se malo prohlade, pa poslužite dok su još tople.
Još ukusnih recepata na sledećoj strani.