izotonični napitak

Ceo svet priča o misterioznoj flašici Novaka Đokovića: Ovo su SVE TAJNE magičnog napitka koji sportistima olakšava muke

0

Šta je u flašici koju Novak Đoković prizove u pomoć tokom iscrpljujućih mečeva, pitaju se svi, a odgovor nije toliko komplikovan

foto:  EPA-EFE/NEIL HALL
foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković je definitivno jedan od najvećih atleta u istoriji sporta i čovek na kog strana publika nije ravnodušna. Neki ga obožavaju, neki baš i ne, a za njega se u stranim medijima vezuju skandali čak i bez ikakvog povoda.


Najnovija "medijska drama" nastala je nakon što je Demijan Rajli, kolumnista britanskog nedeljnika "Spektator", napisao je na Tviteru da bi voleo da sazna "šta je bilo u flašici" koji je naš teniser koristio tokom jednog od mečeva na ovogodišnjem Vimbldonu.


Sigurno nije bila tečnost, a on je još gestikulirao ka svom treneru pre nego što je udahnuo nešto iz nje. Vrlo čudno — kaže Rajli.

"Dejli mejl" posvetio je danas čitav tekst "misterioznom napitku" koji koristi Novak Đoković, a danas prenose da je u najverovatnije u pitanju "mešavina energetskih suplemenata ili izotonični prah bez vode", budući da sportista nije pio iz flaše već je više izgledao kao da udiše.

 

Ne možete da dobijete mnogo koristi od toga usred meča, ali sam siguran da je u pitanju nešto izotonično — rekao je za britanski "Telegraf" neimenovani izvor. — Mnogo igrača počinje da jede prah, čak i pre vežbanja. Počeli su da ga koriste bez vode. Uglavnom se primenjuje pre treninga jer daje energiju. Pretpostavljam da je ukus u grlu odvratan, ali to rade.

 

Novak Đoković
foto: Profimedia

Da hoće da koristi doping, siguran sam da bi to radio na centralnom terenu, pred publikom, sudijom, bezbroj miliona gledalaca pored televizora — našalio se jedan Novakov fan ogorčen zbog negativnih komentara na račun srpskog tenisera.

 

  • Šta je izotonični prah?


Izotonični prah je lako svarljiv i brzo nadoknađuje izgubljene ugljene hidrate kada nivo energije treba da ostane visokom tokom intenzivnih takmičenja, piše Daily Mail. Takvi suplementi se obično uzimaju rastvaranjem praha u vodi, a zatim se piju pre ili tokom vežbanja da bi telo radilo na maksimalnom nivou. Kada se koristi s vodom, "metalni ukus" bude malo prijatniji, a telo se hidrira.
Uobičajeno je da teniseri tokom mečeva koriste hranljive napitke i grickalice, naročito kada igraju po pet setova.

 

Trening, Vežbanje, Džoging, Rehidracija, Voda, Napici, Pića
foto: Profimedia

Sportski napici koji sadrže izotonični prah održavaju organizam hidriranim, nadoknađuju izgubljenu tečnost i elektrolite i pružaju energiju.

 

  • Kako se prave izotonični napici?


Da biste pripremili izotonično piće, potrebni su vam voda, čaj ili voćni sok (za aromu), potom šećer (saharoza ili fruktoza) i maltodekstri, odnosno ugljeni hidrat i prehrambeni aditiv koji se dobija iz kukuruza. Obično im se dodaju i minerali poput magnezijuma, kalcijuma i natrijuma, zatim vitamini, uglavnom C i B6.


Na internetu se može naći mnogo recepata za domaća izotonična pića, a ovo je najjednostavniji.


Imajte na umu da su ova pića namenjena zdravim ljudima koji se izlažu velikim fizičkim naporima, uglavnom onima koji redovno i naporno treniraju.

 

trening, Vežbe
foto: Profimedia

Sportsko piće s maltodekstrinom


Sastojci:

 

  • 50 grama maltodekstrina
  • 10-25 grama fruktoze
  • po želji elektroliti, kafein i voćni sok za aromu
  • 500-750 mililitara vode

 

Priprema


Sve pomešajte, pa rastvorite u vodi i dobro promešajte ili promućkajte. Maltodekstrinu je potrebno malo vremena da se rastopi, a topla voda ubrzava ovaj proces. Dobro ohladite.

 

 

makonda-tracker