red mora da se poštuje

"U kući treba da postoje JASNA PRAVILA!" Jelena Đoković otkrila kako se u njenoj porodici rešavaju SVAĐE

0


Supruga tenisera Novaka Đokovića nedavno je podelila malo poznate detalje o tome kako funkcioniše njihov porodični život

foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages
foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Teniser Novak Đoković i njegova supruga Jelena ponosni su roditelji osmogodišnjeg Stefana i tri godine mlađe Tare, koji imaju sjajan odnos, ali ponekad, kao i sva deca, između njih dođe do čarki.


U tim situacijama, njihova mama Jelena postupa vrlo pažljivo i promišljeno.


Treba kazati, recimo: "Vidim da ste se igrali one igre i sestra smatra da je sad na nju red za igračku, a brat kaže da je na njega red". Stavite se u njihove cipelice, deca treba da vide da ste došli kao neutralna osoba. Oni će naravno negirati sve, ali onda opet insistirajte da se ne zovu pogrdnim imenima, da ne kažu jednom drugom: "Ti si lažov". Treba da postoje jasna pravila u kući. Kod mene je uvek u kući dogovor. U situacijama kad se prepiru kažem: "Hajmo sad tajm-aut, da svako kaže šta želi". Ćerka, pošto je mlađa, često neće da kaže. Onda dam Stefanu da kaže šta on želi, pa onda opet insistiram da i Tara kaže svoje, da bismo došli do rešenja, u suprotnom ćemo sve po Stefanovom. Tako je podstičem da i ona kaže šta želi. I ubrzo oni zaborave oko čega su se svađali. U svemu je važno ne zauzimati stranu, već posredovati, pomoći deci da reše problem — ispričala je Jelena na jednom vebinaru.

 

1 / 9 Foto: AFP/Profimedia


Jelena je, inače, jednom prilikom objasnila i da Novakova i njena deca nikad nisu fizički kažnjena za neki nestašluk i da ona smatra da će menjanje vaspitnih metoda promeniti i svet.


Moja deca su prva generacija dece koja nikada nije dobila batine. Ja sam ih dobijala od svojih roditelja, moja majka pre mene, otac, moji baba i deda, Novakovi takođe. Stefan i Tara su prva generacija i verujem da će to što ne odgovaramo na greške i pogrešno tumačenje emocija nasiljem zaista promeniti svet. Smatram da je to jedan veliki kvantni skok u menjanju istorije i budućnosti — rekla je Jelena svojevremeno.

 

 

makonda-tracker