snaga uma

Možete ih koristiti u SVAKOJ SITUACIJI: Mentalni trikovi koji olimpijcima donose POBEDE

0

Neki od najvećih sportista planete izdvajaju se, pored toga što vredno treniraju, i mentalnom snagom, velikim adutom koji im pomaže da u kritičnim trenucima "prelome" i dođu do medalje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Baš kad pomislite da je Novak Đoković na minut od poraza, on u potpunosti preokrene meč i nedugo potom stoji s trofejem u ruci, dok je njegov protivnik pored njega zbunjen jer je izgubio meč koji je izgledao završeno. Pored toga što je najbolji teniser u istoriji ovog sporta, njegova tajna nije samo u tome već i u njegovoj mentalnoj pripremi i snazi.


Nekadašnji osvajač zlatne olimpijske medalje Brus Džener, kog danas znamo kao Kejtlin Džener, svojevremeno je istakao da je fizički deo samo polovina posla neophodnog da se dođe do srećnog ishoda.


Morate da trenirate um kao što trenirate telo — objasnio je.


Koje su to tehnike bez koje neki od najvećih ne bi bili tu gde jesu?

 

 

Vizualizacija

 

Novak Đoković
foto: Profimedia

Tehnika koja podrazumeva upotrebu mašte, odnosno zamišljanje krajnjeg rezultata, često se odvija nesvesno. Međutim, pojedini sposrtisti veruju da kada se namerno fokusiramo na zamišljanje srećnog ishoda možemo lakše doći do njega. Među njima je i naš Novak Đoković.


Mislim da je vizualizacija veliki deo života svakoga od nas, ne samo sportista, i snažno verujem u nju. Verujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način — rekao je teniser jednom prilikom za NY Times.


Meditacija

 


Đoković pred vizuelizacije često primenjuje i meditaciju, kao i veliki broj vrhunskih sportista. Među njima je američka snouborderka Džejmi Anderson, koja može da se pohvali da je ovojila dve zlatne olimpijske medalje.


Moj trening je prilično blag. Za mene je važnije održavanje zdravog i aktivnog načina života. To definitivno podrazumeva mnogo joge, a ključ je — meditacija! — rekla je jednom prilikom Andersonova.


Interesantno, budući da Džejmi "ne drži mesto", ona je jednom prilikom otkrila da nije sjajna u meditaciji jer je može dugo da sedi, pa kada je kod kuće u Kaliforniji meditira u hodu tokom šetnje pored jezera, a ova metoda još uvek nije opšteprihvaćena. Ipak, u njenom slučaju deluje!

 


Suočavanje s nevidljivim protivnikom

 

1 / 4 Foto: Antonio Ahel/ATAImages


Srpska atletičarka Ivana Španović, koja se takmiči u skoku u dalj, jedna je od naših najvećih uzdanica na predstojećim Olimpijskim igrama. Ona je vrsta sportiste koja za osvajanje medalju ima možda i najmanje vremena: godine i godine vrednog i napornog rada staju u samo šest sekundi, tokom kojih Ivana treba da se zaleti i skoči. Kako joj polazi za rukom da uvak bude toliko eksplozivna i fokusirana?


Kako je jednom prilikom otkrila za RTS, Španovićeva obično zamišlja nevidljivog protivnika, koji na neki način predstavlja nju samu.


Uglavnom se borim protiv sebe. Trudim se da probudim u sebi neki "momenat" koji može da me odvede tamo gde nisam bila — objasnila je ona.


Uz to, i Ivana praktikuje meditaciju kao način opuštanja.


Zamišljanje svakog mogućeg scenarija

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Phelps (@m_phelps00)


Američki plivač Majkl Felps je sportista s najviše olimpijskih medalja u istoriji — ima ih čak 28! Iza svega stoji mnogo rada, kako na fizičkoj spremi i tehnikama, tako i na samom sebi. Felps je koristio vrstu vizuelizaciju koja ga priprema za sve mogućnosti u bazenu, odnosno zamišljao je baš sve što može da se dogodi.


On će tačno osmisliti savršenu trku — rekao je jednom prilikom njegov dugogodišnji trener Bob Bouman za Washington Post. — Videće trku kao da sedi na tribinama, ali i kao da je u vodi. A onda ići kroz svaki scenario: šta ako stvari ne krenu kako je planirao?


Kako je Bouman istakao, Felps u stresnim situacijama, kad naiđe na problem, bira rezervna rešenja koja je pripremio ovakvim načinom mentalnog vežbanja za trku.
 

 

makonda-tracker