trikovi za ishranu

Kažu da u Srbiji nema lepše spikerke: Aneta Kovačić NIKAD NIJE DIJETI, a uz ovaj jelovnik je zdrava, energična i vitka

0

Šarmantna voditeljka već godinama izgleda fenomenalno, a ona otkriva da se hrani tako što osluškuje svoje telo i primenjuje jednostavne principe

Aneta Kovačić, voditeljka RTS-a
Aneta Kovačić, voditeljka RTS-afoto: youtube/@RTSSajtZvanicniKanal

Voditeljka RTS-a Aneta Kovačić, koja se u medijima često opisuje kao najlepša spikerka u Srbiji, ne eksponira svoj privatni život često u medijima i obično ne daje intervjue.


Ipak, i ona ponekad napravi izuzetak, a jednom prilikom je to bilo kako bi podelila svoj način ishrane, za koji kaže da je baziran na osluškivanju potreba njenog organizma.


Kako je istakla, ona je veliki esteta, pa ume da se divi lepo postavljenom stolu i da ruča uživajući u pogledu s terase ili restorana, a ukus jela važan joj je koliko i društvo u kom obeduje.


Volim da uživam u svemu, ne samo u hrani - priznaje Aneta i nastavlja: - Sve mi je bitno, od ukusa jela do načina na koji je dekorisano – rekla je pre nekoliko godina za magazin Gloria.

 

Kako je tada istakla, uživa da letuje u Grčkoj, pre svega na Santoriniju, a smatra i da je postala "ekspert za grčku nacionalnu kuhinju".


– Ta hrana me uvek energetski podigne – istakla je Aneta Kovačić.

 

 

  • Tajna vitke figure i zdravlja Anete Kovačić


Voditeljka je otkrila da se, što je starija, sve više okreće čorbastim jelima i da joj se ukus promenio.


Prijaju mi čorbice i potaži, posebno onaj od bundeve, kao i od koprive, koji sam prvi put probala prošle godine. Osim što su vrlo ukusni, veoma su zdravi. Slične je pravila i moja nana, i kad budem odlučila da se ozbiljnije bavim kuhinjom, trudiću se da budem baš kao ona, pošto je sve kuvala s dušom i ljubavlju, što bi se već na prvi zalogaj uvek osetilo – kazala je tada voditeljka.


Aneta Kovačić je poznata i kao jedna od najatraktivnih žena srpske televizije, a njena tajna nije nekakva posebna dijeta: ona jednostavno sluša i čita signale koje joj telo šalje.

 


Trudim se da osluškujem svoj organizam, da ga čujem, a prihvatam novine ukoliko vidim da one zaista daju rezultate i da mi prijaju, a ne zato što mi je neko sugerisao da su dobre iz nekog razloga – rekla je za Gloriju.

 

  • Jelovnik Anete Kovačić


Dok mnogi veruju da bi trebalo zaobići doručak da bi imali vitku figuru, za Anetu je on najvažniji obrok u toku dana.


Doručak ne preskačem, uverena sam kako je on temelj za uspešan dan. Ako radim prepodnevne smene, on mi u potpunosti zadovoljava energetske potrebe do ručka. Ukoliko sam u nekoj međusmeni, potrebno mi je da uzmem zalogaj-dva kako mi želudac ne bi bio prazan. Teško se koncetrišem na posao kad sam sasvim sita, pa je skromna užina prava mera – objasnila i dodala da bez jednog obroka ipak može.

 

Kad ručam kvalitetno i obilno, večeru preskačem – istakla je.

 


Što se tiče doručka, dugo je tražila ono što joj najviše prija dok nije pronašla savršen obrok za početak dana.


Sve se promenilo otkako sam otkrila lanene i čija semenke, kojima dodajem razno voće i na kraju pomešam s jogurtom. Eksperimentišem s različitim ukusima, trudim se da uvek koristim drugo voće. Laneno seme obavezno treba da bude samleveno, pošto se tako najbolje iskoriste njegove hranljive materije. Toliko sam se na njega navikla da ga sad nosim i na putovanja, iako po hotelima za doručak postoji ogroman izbor visokokvalitetnih namirnica – rekla je voditeljka.


Kako je objasnila, priprema i zelene smutije i sokove, a za nju su "idealan spoj limun, pomorandža i grejp", dok ponekad ubaci i cveklu.


Svako jelo koje kuva ima i začinsko bilje kao dodatak.


Začinsko bilje obavezno dodajem kad spremam hranu. Često upotrebljavam kari, kao i majčinu duišicu i origano, dok bez bosiljka ne pravim čak ni najobičniju salatu. I sveža nana je kod mene gotovo nezaobilazna – kaže voditeljka.

 


Toliko joj biljna ishrana prija da joj u letnjim mesecima salate ponekad zamene obrok, a rado posećuje i veganske restorane. Od mesa uglavnom jede belo meso, dok druga, kaže, izbegava.


Nemam omiljena jela, jedem ono što poželim u datom trenutku. U ishrani se, kao i kod drugih stvari, oslanjam na instinkt. Slatkiše volim, mada sam i tu postala probirljiva u poslednje vreme jer primećujem da mi mnoge stvari smetaju. Idealan mi je, recimo, puding od čija semenki. Kolače obavezno probam, ali ako mi ne odgovaraju, lako ih se odričem. Leti se često počastim dobrim sladoledom, najčešće čokoladnim ili onim sa pistaćima ili lešnicima, dok me voćni ne privlače previše jer su zbog viška vode mnogo hladniji nego mlečni, a ipak moram da vodim računa o grlu. Mada sam jedno vreme stalno jela onaj od dinje, baš mi je prijao – kaže voditeljka.

 

BONUS VIDEO

Saveti gastroenterologa za zdravu ishranu

 

makonda-tracker