nije klasična dijeta

U 67. izgleda kao devojka: 40 godina je bila na dijetama i tvrdi – ovo je NAJBOLJI NAČIN DA SMRŠATE bez mučenja

0

Amerikanci ovoj fitnes instruktorki ne veruju koliko godina ima, a ona veruje da je za njeno zdravlje, vitalnost i stas najzaslužniji režim ishrane koji nije restriktivan kao najpopularnije dijete

instruktorka Deniz Ostin
instruktorka Deniz Ostinfoto: deniseaustin/Instagram

Poznat američka fitnes instruktorka Deniz Ostin (66) bavila se svojom ishranom decenijama i pokušavala da pronađe najbolje načine za zdravo, brzo i efikasno mršavljenje i održavanje telesne težine.


Zbog toga je, tokom 40 godina svog rada, probala maltene sve.


Bila je vegetarijanka, živela je na keto ishrani, držala je čuvenu Atkinsovu dijetu. Međutim, danas je uverena da je najdelotvorniji način ishrane u ove svrhe – pravilo 80/20.

 

  • Šta je dijeta 80/20?


Deniz se u poslednje vreme uvek vraća ovakvom načinu ishrane, koji podrazumeva da se 80 posto vremena jedu hranljive namirnice, a 20 odsto one u kojima uživa, bez obzira na njihovu hranljivu vrednost.


Ona tvrdi da je reč o strategiji zdrave ishrane koja se može primenjivati godinama ili čak decenijama.

 


Ja volim hranu i verujem da u njoj treba uživati – ističe ova fitnes instruktorka za Insider. – Naučila sam mnogo o tome kako jesti dobro za zdravo starenje, a radi se i o tome da se osećate dobro.


Ona savetuje da se ishrana obogati proteinima, koji njoj pružaju osećaj zadovoljstva i više energije tokom dana, a preporučuje i da voće i povrće budu prioritet u ishrani zbog visokog udela vitamina i mikronutrijenata, koji su važni za zdrav digestivni sistem.


Deniz se trudi da uravnoteži zdrave izvore proteina, masti i ugljenih hihdrata je uz njih ostaje sita i energična.

 


To čini 80 posto njene ishrane, dok je 20 odsto onaj "zabavni" deo njene dijete: margarita na kraju dana, poslastica nakon večere, sladoled ili krofna u toku dana... To je nešto što uglavnom dopušta sebi jednom dnevno i pomaže joj da se oseti bolje.

 

  • Određeni režim ishrane nije dobar izbor ako se mučite


I nutricionisti su saglasni da je važno hraniti se izbalansirano i fleksibilno ako želimo da dugo ostanemo na nekom režimu ishrane. Recimo, ako pokušavate da se hranite zdravije tokom leta, važno je pronaći dijetu koja nije mnogo restriktivna: tako ćete je se držati i na letovanju, i na najvišim temperaturama, i moći ćete da pakujete obroke za posao, i da kupite nešto usput u prodavnici...


Ako mislite da je izbacivanje ugljenih hidrata najefikasnije, ali to čini da "umirete iznutra", ne radite to – kaže registrovana dijetetičarka Džordži Fir za Insider.

 

 

BONUS VIDEO

9 trikova za skidanje sala i mršavljenje

 

makonda-tracker