nižu se negativne reakcije

Svi mu zameraju istu stvar: Poznati Srbin ispričao kako je pomogao supruzi da smrša 16 kilograma i naljutio pratioce

1

Nakon tragičnog gubitka oca, supruga poznatog trenera bila je u vrlo lošem stanju, a on je sada podelio kako je izgledao ovaj period 

fitnes trener milan jovanović strongman
fitnes trener milan jovanović strongmanfoto: Antonio Ahel/ATA Images

Pristup tretiranju simptoma depresije, pomoć ljudima u kritičnim životnim fazama i gojenje u periodu žalosti teme su koje od juče dominiraju srpskim kutkom društvene mreže X, odnosno na nekadašnjem Tviteru.


Razlog je objava Milana Jovanovića, koji je poznatiji kao Milan Strogman, poznatog niškog trenera i nekadašnjeg pauerlifting šampiona.


On je, naime, ispričao kako je njegova supruga nakon smrti oca upala u depresiju, a utehu je u teškim trenucima tražila u hrani, zbog čega se ugojila.


Otečena od plakanja, nesanica, košmari, zatvaranje u stan. Lekovi za smirenje, impulsivno jedenje brze hrane. Izgledalo je kao da će trajno da ostane "punije građe" bez osmeha. Odbijala svaki pokušaj da je pokrenemo. Potrebno joj je vreme. Stanje depresije nakon očeve smrti se nije popravljalo. Uzimam stan u Dobrim Vodama na proleće, na foru je nateram da pođe, sunce, more, drugi odlazak, morska hrana, po neki čučanj. Idemo u Meksiko, hranimo se po pravilima zdrave ishrane, dosta se šetamo – počeo je svoju priču Strongman.

 


Kako je objasnio, potom su početkom leta otišli u svoju nekretninu u Dobrim Vodama, gde joj je malo po malo pomagao da postane fizički aktivna.

 

Počinje leto dolazimo na našu gajbu u Dobrim Vodama. Sunce i more svima dižu raspoloženje. Diskretno kupujem strunjaču i tegove. U frižideru samo meso i salata. U restoranima riba i meso. Nema alkohola. Idemo u šetnje, plivamo. Hajde malo sklek na kolenima. Ali samo malo. Hajmo neki iskorak. Gle imamo strunjaču, gle imamo tegove. Počinje redovno da trenira po Strongmen metodi. Sunce, more, vežbanje, pravilna ishrana bez čipsa i pica i njeno raspoloženje biva sve bolje. Na pozajmljenoj vagi saznajemo da je smršala 16 kg – podelio je on.

Kako je napisao Milan Strongman, ono što je on primetio nije moglo da se registruje prilikom merenja – njegova supruga je konačno "živnula".


Ono što ne meri vaga je raspoloženje, energija, držanje.. Jovana ima 40 godina i iako se skoro predala vratila se. Dakle, dragi moji nema opravdanja. Ako voliš sebe pokaži sovom telu pažnju i ono će uzvratiti – istakao je.


Međutim, ova njegova priča nije naišla na opšte odobravanje jer su mnogi istakli da se zbog depresije i kompulsivnog prejedanja najpre misli na psihologa i brigu o korenu problema – mentalnom zdravlju.


"Zamisli padneš u depresiju zbog gubitka drage osobe, a muž te primorava da smršaš i misli da je depresija nestala jer si mršava", "U depresiji si? A pa nema da brineš, sad će tebi to muž da reši tako što ćeš usput i da treniraš. Znači, čučanj, pa plač. Čučanj, plač i za dva meseca ćeš da budeš isto polupana, ali dobra pi**a", "Draga, ma otac je svakako bio bolestan, bolje da se više ne muči, 'ajde sad da probaš mrtvo 5x5 sa 140 kg"... neki su od negativnih komentara.


Bilo je, doduše, i mnogo onih koji su podržali poznatog trenera, istakavši da su njima fizičke aktivnosti značile u teškim trenucima.

 

  • Vežbanje i depresija


Brojna istraživanja pokazala su da vežbanje može da pomogne u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti, a kako navodi ugledna američka klinika "Mejo", fizičkom aktivnošću se oslobađa endorfin, hormon koji ublažava bolove i poboljšava raspoloženje, kao i dopamin, poznat kao hormon zadovoljstva.


Međutim, vežbanje je samo dodatna pomoć i jedan od brojnih faktora koji mogu da budu od koristi kod ljudi koji pate od depresije – fizička aktivnost nije zamena za razgovor sa psihologom, niti za lekove koje stručnjaci propisuju ukoliko procene da specifično stanje to zahteva.

 

BONUS VIDEO

Depresija je opasnija nego što se misli

 

 

makonda-tracker