dokazano

5 najboljih saveta za mršavljenje posle 30. godine: Ishrana i vežbanje su važni, ali prvi trik na ovoj listi je ključan

0

Kako podstaći mršavljenje? Nikako strogim dijetama, kažu stručnjaci, a naučno je dokazano da ovi "trikovi" deluju

Izgled kojim ćete biti zadovoljni ne sme da bude jedina motivacija za mršavljenje
Izgled kojim ćete biti zadovoljni ne sme da bude jedina motivacija za mršavljenjefoto: Galina Zhigalova, Shutterstock

Prelazak u tridesete godine predstavlja veliku životnu prekretnicu, a pored odgovornosti i obaveza u svakodnevici tu su i one koje imate prema sebi i svom zdravlju.


Za neke ljude, gubitak viška kilograma može da poboljša više aspekata fizičkog zdravlja, uključujući nivo šećera u krvi i krvn pritisak, kao i markere upale u organizmu.


Uz to, postizanje zdrave i održive telesne težine može poboljšati samopouzdanje, sliku o sopstvenom telu i kvalitet života.


Međutim, nakon dvadesetih se ne mršavi tako lako kao ranije, a ove smernice mogu vam biti od velike pomoći.

 

  • Promenite fokus


Umesto da se fokusirate samo na to kako izgledate, motivaciju potražite na drugim mestima.


Studija objavljena 2018. u medicinskom listu Health Psychology Open pokazala je da oni koji su motivisani da smršaju da bi smanjili rizik od bolesti ili poboljšali opšte zdravlje postižu značajniji gubitak nakon 30 meseci. U ovom istraživanju učestvovala je 301 žena, a pokazalo se i da su se one koje su bile motivisane isključivo time da izgledaju bolje čak i ugojile nakon navedenog perioda.

 

Motivacija za mršavljenje je najvažnija stvar u ovom procesu
Motivacija za mršavljenje je najvažnija stvar u ovom procesufoto: Pheelings media, Shutterstock
  • Ne držite rigorozne dijete

 

Ako ste do tridesetih često bili na strogim režimima ishrane i teškim restriktivnim dijetama, sada je vreme da prestanete s tim!


Umesto toga se okrenite raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani u kojoj će biti zastupljeno dovoljno svežeg voća i povrća. Više studija dokazalo je da ovo najbolji način da se rešite viška kilograma bez jo-jo efekta, a da očuvate zdravlje.

 

  • Jedite kvalitetno

 

Decenije naučnih istraživanja pokazuju da povećanje unosa voća i povrća podstiče gubitak težine i može da doprinese održanu normalne kilaže, piše medicinska platforma Healthline.


Pokušajte da ujutru u jaja dodate spanać, paradajz i luk, da grickate bobičasto voće, povrće umočeno u humus i da večerate uz mešano povrće kao prilog.

 

  • Ne opterećujte se brzinom

 

Što je brzo, to je i kuso, kaže naš narod, i to ne bez razloga.


Umesto da brinete o tome kako da smršate najbrže moguće, razmišljajte o održivosti, što je još jedan razlog da zaboravite na stroge planove ishrane koji garantuju brzo mršavljenje za mesec dana.


Studija Univerziteta u Severnoj Karolini objavljena 2014. u medicinskom magazinu Journal of the International Society of Sports Nutrition pokazala je da obrazac ishrane koji postiče organizam da stvara kalorijski deficit daje sporije mršavljenje, ali smanjuje verovatnoću da će se kilogrami vratiti. Uz to, telo će dobiti sve hranljive materije koje mu trebaju!

 

Fizička aktivnost i povećan unos voća i povrća su preduslovi za zdravo mršavljenje
Fizička aktivnost i povećan unos voća i povrća su preduslovi za zdravo mršavljenjefoto: Shutterstock / Monkey Business Images
  • Ne zanemarujte fizičku aktivnost

 

Koliko god vam vežbanje teško padalo, jasno vam je da nikakvo gladovanje ne vredi ako ćete sve vreme provesti sedeći.


Nekad je dovoljno samo povećati broj koraka u toku dana i manje vremena provesti u sedentarnom načinu života, a studija američkih naučnika prezentirana na samitu Spring Obesity 2019. pokazala je da to jednako važno koliko je provođenje nekoliko sati nedeljno u teretani.


Ako trenutno dosta sedite, postepeno povećavajte aktivnost: ako prosečno napravite oko 1.000 koraka dnevno, pokušajte da povećate taj broj na 2.500 i to je sasvim dovoljno za početak. Svake nedelje se trudite da povećate broj koraka onoliko koliko procenjujete da je realno i uskoro ćete biti zadovoljni postignutim.

 

 

 

makonda-tracker