DELOTVORNO NA DUGE STAZE

Nutricionista otkriva recept za BRZO MRŠAVLJENJE BEZ DIJETE: 3 super saveta za idealnu liniju do kraja života

0

Ovo nisu saveti pomoću kojih ćete smršati preko noći, ovo su saveti koji će vam pomoći da i sa 30, 40, 50 godina izgledate fantastično 

foto: Shutterstock / Monkey Business Images
foto: Shutterstock / Monkey Business Images

Mršavljenje nije proces koji se događa preko noći, isto kao što se niko i ne ugoji preko noći. Proces skidanja viška kilograma je nešto što traje. Potrebno je da se usvoje nove navike, potrebno je da organizam navikne na nov način funkcionisanja. 

 

Kada dođe do toga više nikada nećete upasti u zamku skidanja kilograma, gojenja, ponovnog mršavljenja, ponovnog gojenja.

 

Kad se jednom usvoje zdravi obrasci u ishrani oni će ostati tu, vaše navike će biti nešto što će biti put do zdravog tela i vitke linije i nakon mnogo godina.

 

 

Sertifikovani nutricionista i profesor fizičkog vaspitanja Martina Vranješ za naš portal Glossy.rs objašnjava koja 3 postulata zdravog načina života treba da usvojimo ako želimo da izgledamo i osećamo se sjajno. 

 

- Nemoj da brojiš kalorije. Hrana se jede, hrana se ne broji. Ishrana nije nešto što treba da bude opterećenje. Verujem da niko ne broji koliko je puta zamahnuo četkicom dok je prao zube - kaže Martina kroz osmeh i dodaje:

 

- Ali treba okvirno znati koje su to namirnice “kalorijske bombe” te ih konzumirati umereno. Ključ je u balansu odnosno da je makar 70% ishrane kvalitetno i da imamo redovnu fizičku aktivnost. Izaberite onu koja vam prija i u kojoj uživate - objašnjava ona.

 

Zašto nije dobro brojati kalorije?
Zašto nije dobro brojati kalorije?foto: Shutterstock / Lipik Stock Media

 

Osim toga put do idealne linije neće biti težak, ako se odlučite da usvojite još jednu veoma važnu naviku.

 

- Ne jedi obimno pred spavanje. Telo je potrebno da, u toku noći, odmori i da se regeneriše, a ne da troši energiju na varenje hrane. Ne želimo da usporimo metabolizam. Takođe tako je samo veća verovatnoća da ćete se probuditi iscrpljeni i nenaspavani - savetuje nutricionista Martina Vranješ.

 

Mnogi lekari i naučne studije govore o značaju sna, pa se toga dotiče i naša sagovornica.

 

 

 - Ne zaboravimo da je san jedan od bitnih faktora za lučenje hormona gladi i sitosti (grelin i leptin). Da ne govorimo o skoku glukoze u krvi u toku noći. Obrok salata je uvek dobar izbor za večeru i to makar dva sata pred odlazak na spavanje - objašnjava ona.

 

Nije retkost da iz dosade ili nemogućnosti da se pripremi svež obrok posežemo za raznim vrstama grickalica, kao i za slatkišima koji se proizvode na trakama u velikim fabrikama. Ipak, to nije najpametniji način da utolite glad ili potrebu za slatkišima. 

 

Nutricionista savetuje kako smršati bez dijete
Nutricionista savetuje kako smršati bez dijete foto: Shutterstock / Kmpzzz

 

- Ne jedi industrijski prerađene namirnice, posebno one zaslađene fruktozom ili glukozno fruktoznim sirupom. Naši depoi za šećere nisu u mogućnosti da ga skladište te će ovaj šećer završiti baš tamo gde ne želimo. Odnosno kao mast na našim bokovima ili stomaku - otkriva Martina Vranješ Desivojević tajnu koju treba da dobro zapamte svi koji žele da smršaju ili da održe idealnu telesnu masu. 

 

Dakle, ako želite da izgledate dobro uvek, nije potrebno pridržavati se rigoroznih dijeta niti gubiti vreme na izgladnjivanja, već je potrebno usvojiti zdrave navike koje uz adekvatnu fizičku aktivnost mogu da nam pomognu da održimo zdravlje i super liniju i nakon 10, 20 i 30 godina. 

 

 

makonda-tracker