važno je

Jesu li one deo i vašeg života? 10 navika s kojima treba da raskrstite pre 30. rođendana

0

Nakon što uđete u tridesete godine, zapravo se ne menja mnogo toga, ali odgovornosti i obaveze koje ovo životno razdoblje nosi sa sobom takve su da jednostavno morate da budete racionalniji i postupate promišljenije

foto: Kite_rin/Shutterstock
foto: Kite_rin/Shutterstock

Pored toga što ćete više misliti o svom zdravlju i stilu, veoma je važno da, kao da odrasla i odgovorna osoba, ostavite iza sebe navike koje vam bezrazložno komplikuju život, zar ne? Ovo su samo neke od njih.

 

  • Življenje iščekujući vikend

 

muzika, Muzika, opuštanje
foto: Shutterstock

Vikend traje dva dana nedeljno, a onda imate pet dana maštanja o vikendu. Osmislite precizan plan kako biste i u radnim danima iskoristili svaki slobodan trenutak, bilo za neku obavezu, bilo za nešto što vam prija i opušta vas.

 

  • Pušenje u društvu

 

pušenje, cigarete
foto: Shutterstock

Inače ne pušite, ali uz kaficu i razgovor volite da se poslužite jednom ili dvema cigaretama? Žao nam što moramo da vam kažemo, ali — vi ste pušač, dopadalo vam se to ili ne. Ako ste već u stanju da ne zapalite danima, zašto biste unosili otrov u pluća u provodu?

 

  • Podržavanje brze mode

 

Kupovina, šoping
foto: Profimedia

Zbog hiperprodukcije odeće zagađuje se planeta, a u želji da uštedimo često zapravo trošimo mnogo više jer kupujemo komade lošijeg kvaliteta i, samim tim, kupujemo češće. Dakle, uštedite i kupujte kvalitetnije jer je to dugoročno bolja ideja!

 

  • Sklapate previše kompromisa u ljubavi

 

zaljubljeni par, zaljubljenost, par, ljubavna veza
foto: Shutterstock

Kompromisi su vrlo važni u svakoj vezi i jedan su važnih mehanizama da odnos dvoje ljudi funkcioniše uz obostrano uvažavanje. Međutim, ako samo jedna strana uvek ide preko svojih želja, principa i planova, dok druga nije tako spremna, to uopšte nije kompromis.

 

  • Ne idete u krevet u određeno vreme

 

Spavanje, San
foto: Shutterstock

Kvalitetan san je preduslov za zdrav organizam i jedna od osnova prevencije brojnih bolesti i jedna odrasla i odgovorna osoba ne sme sebi da dopusti da jednog dana ode na spavanje u deset, a sutradan u dva i da se svake večeri vreme odlaska u krevet razlikuje tako drastično.

 

  • Negovanje prijateljstava koja su osuđena na propast

 

laganje, laž, Drugarice, Prijateljice, Zagrljaj, prevrtanje očima
foto: Shutterstock

Nemate više ništa zajedničko s nekom osobom? Nakon viđanja s njom osećate se iscrpljeno? Imate dijametralno suprotne stavove o svemu? Hvatate je u laži? Izneverilia vas je više puta?

 

  • Držanje rigoroznih dijeta

 

Krofne, Mršavljenje, Dijeta, Glad
foto: Shutterstock

Nakon što preterate s hranom u danima praznika, ni slučajno ne kažnjavajte sebe izgladnjivanjem! Uravnotežena ishrana je jedini zdrav način da se rešite viška kilograma i bilo kakav jelovnik koji podrazumeva previjanje u bolovima od gladi je jednostavno nedopustiv.


Zašto onda traćite vreme na nju?

 

  • Shvatanje olako važnih trenutaka

 

Selfi, selfi, društvo
foto: Shutterstock

Jednog dana kada budete ostarili nećete se sećati bonusa na platu već momenata kada ste se najviše smejali, plesali, grlili... Uživajte u svakom trenutku koji iskusite, doživite ga u potpunosti i ne dozvolite da ne shvatite odmah koliko ste srećni baš u tom momentu.

 

  • Zapostavljanje mentalnog zdravlja

 

Depresija
foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Većina stavlja fizičko zdravlje ispred mentalnog, ali ova dva aspekta moraju da budu makar ujednačena. Ako ste na dijeti ili vredno vežbate, to treba da radite da biste se osećali bolje, a ne da bi vas grizla savest kada pogrešite i ne da biste imali ružnu sliku o sebi, zar ne? Ako sve funkcioniše kako treba, a vi ipak konstantno osećate nezadovoljstvo, zašto ne biste to podelili s nekim ko će znati tačno šta da vam kaže?

 

  • Udovoljavanje svima

 

majka i ćerka, porodica, plaža
foto: Profimedia

Svako ko je ikada pokušao da bude na raspolaganju baš svima oko sebe brzo je uvideo da to jednostavno nije moguće. Nakon što odete u kupovinu za baku, pomognete roditeljima u velikom spremanju, pomognete bratu oko pranja automobila, pomognete drugarici da pronađe haljinu za venčanje, uradite ovo, odnesete ono... Gde ste tu vi? Čak i kada bi bilo moguće biti savršena i uvek dostupna unuka, ćerka, devojka, sestra, drugarica koleginica (a nije!), osoba na koju pre svih morate da mislite ste vi i imate li energije, vremena i mogućnosti da baš svima izađete u susret.

 

 

makonda-tracker