nema gladovanja

Gubi se od 6 do 20 kilograma za dve nedelje: METABOLIČKA DIJETA nije mačiji kašalj, a kažu da daje rezultate

0

Način ishrane koji ubrzava metabolizam i podstiče telo da brže sagoreva masne naslage 

foto: Danylo Kamianskoi/Shutterstock
foto: Danylo Kamianskoi/Shutterstock

Bez obzira na to želite li da oslabite nekoliko kilograma ili da napravite drastičniju razliku, promena načina na koji vaše telo sagoreva kalorije je ključna za to.


Jedan od novijih trendova u oblasti dijeta koje deluju tako što ubrzavaju metabolizam jeste tzv. metabolička dijeta.


Postoji više načina ishrane koji su zasnovani na ovoj tehnici, a u suštini su sve varijanta Atkinsove dijete, koja zahteva snižen unos ugljenih hidrata. Najveća razlika je u tome što u metaboličkoj ishrani nisu svi ugljeni hidrati jednaki, pa se u nekim njenim verzijama dopuštaju složeni ugljeni hidrati, poput celih zrna, ovsa, smeđeg pirinča, dok su zabranjeni belo brašno, šećer i ostali rafinisani ugljeni hidrati.

 

Najvažniji deo ove dijete jeste to što se jedu manji obroci tokom celog dana: obično tri redovna obroka i dve užine, što sve ima za cilj da pokrene metabolizam, a nećete biti gladni.

 

Dijeta
foto: Shutterstock / Pormezz

Najpoznatija i najrigoroznija je metabolička dijeta koja traje 13 dana, a ona se pokazala i najefikasnijom jer mediji pišu da se uz njenu pomoć gubi između šest i 20 kilograma.


Imajte na umu da je važno biti dosledan i ukoliko napravite bar jednu grešku — dijeta se prekida, a ponovo može da se drži tek za šest meseci.


Šta je dozvoljeno jesti na metaboličkoj dijeti?


Slobodno jedite belo meso piletine, ćuretinu, zečetinu, teletinu, jagnjetinu i govedinu. Dozvoljena su jaja, nemasna riba, pečurke, sveže povrće, limun i kisele jabuke, grašak, niskomasno mleko i mlečni proizvodi, sveže bobice i njihovi sveže ceđeni sokovi, šargarepa, masline, kukuruz...


Primer jelovnika


Doručak: kuvana jaja i niskomasni jogurt
Ručak: Nemasna riba i mnogo salate
Večera: Dinstane pečurke sa salatom

 

 

makonda-tracker