oprez

Jedete je svaki dan, a postepeno UNIŠTAVA JETRU! Ovo izbacite iz ishrane što pre ako želite da sačuvate zdravlje

0

Konzumacija ovog ugljenog hidrata porasla je, prema nekim procenama, čak 100 puta u prošlom veku, a on je vrlo opasan za jetru, jedan od najvažnijih organa u telu

foto: baibaz/Shutterstock
foto: baibaz/Shutterstock

Sve češće lekari upozoravaju na opasnosti koje sa sobom nosi masna jetra, a šta je zapravo ovo stanje?

 

Steatoza, poznatija još kao masna jetra, podrazumeva patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama, a izaziva je niz faktora. Na prvom mestu, to su gojaznost i alkoholizam, ali je zabeleženo da do masne jetre dovode i dijabetes, trovanje, troksično dejstvo tetraciklina, Rejov sindrom, gladovanje...

Iako u najvećem broju slučajeva ne izaziva teže zdravstvene probleme, masna jetra je stanje koje ipak može da dovede do ozbiljnih oštećenja ovog organa, ključnog za veći broj fizioloških procesa: stvaranje žuči, prenos holesterola itd.
Ono što je veoma važno za masnoću jetre jeste pravilan odabir namirnica, a sve češće se napominje u stručnoj literaturi da je ključno izbegavati — fruktozu.

 

voće, dijeta, ishrana
foto: Shutterstock

Fruktoza je ugljeni hidrat koji spada u monosaharide, a verovatno češće čujete njen naziv "voćni šećer". Ona je slađa od saharoze, a obično se zabranjuje gojaznim osobama. Za fruktozu je karakteristično to što uglavnom putuje prema jetri, gde se može iskorititi bez insulina. Pored toga što je prisutna u voću, fruktoze u izobilju ima u prerađenoj hrani i sokovima, koju konzumiramo svakodnevno. Štaviše, prema nekim procenama, tokom 20. veka je konzumacija fruktoze porasla čak 100 puta.

 

Kako stručnjaci upozoravaju, kada se konzumira previše fruktoze za kratko vreme, ona može da preoptereti creva i nakupi se u jetri, što za posledicu može imati — masnu jetru.

 

Sok od šljiva, Šljive, Voćni sok
foto: Shutterstock

Naime, prekomerna konzumacija fruktoze dovodi do toga da jetra višak fruktoze u procesu lipogeneze pretvara u masnoće. Tako se razvija tzv. nealkoholna masna jetra, odnosno skladištenje masti u ćelijama jetre, što dalje može da dovede do usporavanja metabolizma kod odraslih i dece.


Posebno je opasno to što se fruktoza brže nego bilo koji drugi šećer pretvara u masti: recimo, ako unesete 120 kalorija fruktoze, 40 kalorija se skladišti kao mast, dok se kod unete iste količine glukoze kao masnoća čuva manje od jedne kalorije! Pored toga, metabolizam fruktoze je vrlo sličan metabolizmu alkohola, a slični su i nusproizvodi i efekti na jetru.

 

 

makonda-tracker