neobičan put

Mladost pod lažnim imenom, sedmoro dece, zanimljivo poreklo... Biografija Ursule fon der Lajen je kao filmska priča

0

Samo što je upisala studije, Ursula fon der Lajen morala je da pobegne iz zemlje i živi u Londonu pod zaštitom Skotland jarda i s lažnim identitetom, a to je samo deo njene interesantne životne priče.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije,  tokom posete Srbiji
Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, tokom posete Srbijifoto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, bila je gošća Srbije, u koju je juče stigla u dvodnevnu posetu.


Jedna od najmoćnijih žena Starog kontinenta ušla je u politiku krajem devedesetih i vremenom postala jedna od centralnih figura u Evropi, a u biografiji ima niz važnih funkcija, koje su je i dovele do tako odgovorne pozicije.


Žena koja je nekada proglašavana potencijalnom naslednicom bivše nemačke kancelarke Angele Merkel nije, međutim, nikada dostigla takav status.

 

Nakon posete Srbiji, Ursula fon der Lajen je produžila na Kosovo i Metohiju
Nakon posete Srbiji, Ursula fon der Lajen je produžila na Kosovo i Metohijufoto: EPA-EFE/VISAR KRYEZIU

Ko je zapravo Ursula fon der Lajen?


Nemačka političarka zapravo je rođena u Belgiji, u Ikselu, manjoj opštini u reigonu Brisel, 8. oktobra 1958. godine. Od malih nogu su je svaki Rešen, što bi značilo "ružica".

Njen otac bio je Ernst Albreht jedan je od prvih evropskih državnih službenika od uspostavljanja Evropske komisije 1958, baš u godini ćerkinog rođenja. Kad je Ursula imala 13 godina, preselili su se u Zende, grad nedaleko od Hanovera, gde je njen otac postao izvršni direktor kompanije "Balzen" i ušao u političke strukture države Donja Saksonija, a došao je i do mesta predsednika, na kom se zadržao od 1976. do 1990.

 

Ursula fon der Lajen sa svojim ocem Ernstom Albrehtom krajem sedamdesetih
Ursula fon der Lajen sa svojim ocem Ernstom Albrehtom krajem sedamdesetihfoto: LOTHAR HEIDTMANN / AFP / Profimedia

Većina njenih predaka je iz Hanovera i Bremena, ali ima i jednu prabaku iz Amerike koja je imala mešovito evropsko poreklo. U svom porodičnom stablu ima poznata imena, kao što su trgovac Pamukom Karl Albreht, Meri Ledston Robertson koja je poticala iz porodice vlasnika plantaže u Čarlstonu, a tu je iu mnogo ranih doseljenika u Karolinu, Virdžiniju, Pensilvaniju i Barbados, koji su postali istaknute političke figure, guvereneri, vojna lica...


U svakom slučaju, Ursula je upisala ekonomiju na Univerzitetu u Getingenu, a potom već naredne godine pobegla u London pošto je njenoj porodici rečeno da Frakcija Crvene armije navodno planira da je kidnapuje kao ćerku važnog političara. Godinu dana je živela u Engleskoj pod zaštitom Skotland Jarda, s lažnim imenom Rouz Ledson.

 

Tamo je upisala Londonsku školu ekonomije, a tada je, pričala je, "više živela nego što je studirala" jer je London "otelotvorenje modernog: sloboda, životna radost, probanje svega". Ovo iskustvo donelo joj je "unutrašnju slobodu koju je zadržala do danas", kaže.

 

Ursula fon der Lajen sa svojim ocem Ernstom Albrehtom, nekadašnjim premijerom Donje Saksonije
Ursula fon der Lajen sa svojim ocem Ernstom Albrehtom, nekadašnjim premijerom Donje Saksonijefoto: WOLFGANG WEIHS / AFP / Profimedia

U Nemačku se vratila 1979, ali je godinama živela pod zaštitom.


Potom je 1980. upisala studije medicine na Medicinskoj školi u Hanoveru, gde je 1987. godine stekla licencu, a specijalizovana je za žensko zdravlje. Radila je potom u Ženskoj klinici, a diplomirala kao doktorka medicine 1991. godine.

Muž Ursule fon der Lajen


Udala se 1986. godine za lekara Hajka fon der Lajena, člana ugledne porodice Fon der Lajen, koja je stekla bogatstvo trgovinom svilom i u 18. veku je jednom njenom ogranku Napoleon dao titulu barona, dok je u 18. to učinio kralj Pruske.

 

Ursula i Hajko fon der Lajen
Ursula i Hajko fon der Lajenfoto: HOLGER HOLLEMANN / AFP / Profimedia

Par se upoznao u univerzitetskom horu u Getingenu, a danas zajedno imaju sedmoro dece, rođene u periodu između 1987. i 1999. godine.

 

Ursula i Hajko fon der Lajen sa sedmoro svoje dece 2003. godine
Ursula i Hajko fon der Lajen sa sedmoro svoje dece 2003. godinefoto: JOCHEN LUEBKE / AFP / Profimedia

Što se tiče njihovog života daleko od politike, Fon der Lajenovi žive na farmi u Burgdorfu, u blizini Hanovera, a na njoj drže konje jer je Ursula strastvena jahačica i u prošlosti je učestvovala u takmičenjima.

 

 

BONUS VIDEO

Koji je ishod dolaska Ursule fon der Lajen u Srbiju?

 

makonda-tracker