imao teško detinjstvo

Tanasije Uzunović bio je rođak čuvenog političara: Selio se 32 puta, posle rata su porodici oduzeli 9 kuća u Beogradu

0

Tanasije Uzunović je tokom života imao dosta problema pošto je bio rođak našeg čuvenog političara. 

Tanasije Uzunović imao je problema zbog svog porekla
Tanasije Uzunović imao je problema zbog svog poreklafoto: Marina Lopičić

Tanasije Uzunović, iako potomak jedne od naših najuglednijih predratnih porodica, nije imao neke vajde od toga. Tanasije nam je svima poznat kao glumac, međutim manje se zna da je on bio unuk brata Nikole Uzunovića.

 

Nikola je bio srpski i jugoslovenski političar, koji je u dva navrata bio je predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije. Porodica Uzunović je u svom vlasništvu svojevremeno imala devet velikih kuća, ali joj je država sve uzela.

 

Zbog toga je Tanasije bio prinuđen da se tokom života seli čak 32 puta, dok napokon nije stekao svoj stan.

 

Poznati glumac je svojevremeno pričao o poreklu kapitala svoje porodice. Dvojica braće Uzunović imala su oko 150 hektara zemlje u Draževcu, i da bi Nikola napravio kuću, plan je bio da uzme hipoteku na tu zemlju.

 

- Kada je moj otac Blagoje, inače školovani agronom, pokušao pre rata na toj zemlji da pravi obore za uzgoj stoke po svetskim merilima, deda ga je sprečio- Govorio mu je da je besmisleno da to radi na zemlji koju opterećuje hipoteka. Deda Nikola je imao para da napravi kuću, ali ne i da je opremi - pričao je svojevremeno za Novosti Tanasije.

 

Tanasije Uzunović
Tanasije Uzunovićfoto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Uzunovići su pre Drugog svetskog rata imali čak devet kuća u glavnom gradu. Tanasije se nije sećao svih, ali jeste nekoliko većih. A to su zgrada koja je rezidencija ambasadora SAD, „Devanku“ u Ulici kralja Milana 21 i veliku zgradu u Nušićevoj 20.

 

- Ostale više i ne pamtim, znam da su neke srušene u bombardovanjima tokom rata - pričao je glumac.

 

Poreklo mu je obeležilo život - Tanasije Uzunović
Poreklo mu je obeležilo život - Tanasije Uzunović foto: Antonio Ahel/ATA Images

Uzunović je imao neprijatne uspomene na detinjstvo, pošto je njegova porodica bila etiketirana u tom periodu. Sa svega devet godina učitelji u školi bi izvodili pred tablu i predstavljali ostalima sa ne baš lepim rečima.

 

- Ovo je unuk predratnih zelenaša protiv kojih smo se borili - bile su reči učitelja koje glumac nije nikad zaboravio.

 

 

makonda-tracker