sve je vodilo ka tome

Bio je na ivici da živi kao – makro: Priča o tome kako je Alen Delon postao glumac uzbudljivija je od njegovih filmova

0

Kako je moguće da je čovek koji je izbačen iz brojnih škola i vojske, bez ikakvog obrazovanja i obuke, postao filmska legenda? Interesantna priča o tome, kao i mnoge u slučaju Alena Delona, počinje – njegovim ljubavnicama.

Romi Šnajder i Alen Delon 1959.
Romi Šnajder i Alen Delon 1959.foto: EPA PHOTO DPA FILES/-/LAB/vn/ja

Svet ovih dana tuguje zbog smrti Alena Delona, ikone evropskog filma, slavnog francuskog glumca koji je preminuo u 89. godini proteklog vikenda.


Deca slavnog glumca oglasila su se kratkim saopštenjem, u kom su istakli da su Alen Fabijen, Anuška, Entoni i glumčev pas Lubo tužni što objavljuju da je njihov otac napustio ovaj svet.


Delon je preminuo je mirno, u svom domu, okružen svojim najbližima.


Mnogo toga je i za njegovog života i nakon vesti o smrti Alena Delona ispričano o njegovoj burnoj mladosti, karijeri i brojnim romansama, ali malo je poznato kako je uopšte zgodni Francuz – koji je izbačen iz više škola i iz vojske – uopšte završio u svetu glume.

Život Alena Delona pre glume


Kada je imao 22 godine, Alen Delon je, sveže izbačen iz mornarice, 1956 uvek u lošem društvu i neretko njegov predvodnik, došao kući ljut na roditelje jer su ga poslali u Indokinu na služenje vojske. Nije želeo da stupi u kontakt s njima i nije imao predstavu od čega će živeti.

 

Alen Delon umro je u 89. godini
Alen Delon umro je u 89. godinifoto: Marceau Cocinor - Titanus SPA / Christophel Collection / Profimedia

Uglavnom je vreme provodio s pripadnicima francuskog podzemlja i neko vreme brinuo o bezbednosti žigola kog izvori opisuju kao "homoseksualca po imenu Karlos", živeo je s prostitutkama koje su mu davale hranu i krov nad glavom i činilo se da njegova karijera ide u pravcu – makroa.


Kako je Alen Delon postao glumac?


Naredne godine Alen Delon je u džez baru Club Saint-Germain u Parizu upoznao Brižit Ober, mladu glumicu koja je nedugo pre toga igrala u Hičkokovom filmu "Drž'te lopova". Planila je strastvena ljubav, kako je to često bilo u slučaju slavnog Francuza, i oni su uskoro živeli zajedno u Gradu svetlosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Second Reel (@secondreel)


To je Delona odvojilo od podzemlja koje je ušlo u njegov život, a počeo je da se kreće u visokom društvu i da prati svoju devojku na prestižnim kulturnim događajima. Tako je 1957. završio na Kanskom festivalu i zbližio se s glumcem Žan-Klodom Brijalijem, koji ga je povezao s filmskom industrijom i agentom Žoržom Bomeom. Potom je Alen Delon upoznao američkog lovca na talente Henrija Vilsona, koji je tražio glumce za producenta Dejvida O. Selznika, a ovaj mu je ponudio da ode u Rim kako bi pokušao da dođe do neke filmske uloge.


Do je boravio u Rimu, Delon je živeo sa Đanpaolom Barbijerijem, kasnije poznatim fotografom. Francuz je išao na audicije i uskoro došao do prilike da dobije sedmogodišnji ugovor s jednim studiom pod uslovom da nauči engleski.

 

Alen Delon jedan je od najlepših glumaca 20. veka
Alen Delon jedan je od najlepših glumaca 20. vekafoto: Jacques Citles / Roger Viollet / Profimedia

Život je imao drugačiji plan – ali je vodio ka istom


Delon se zato vratio u Francusku kako bi se fokusirao na učenje jezika, ali je u međuvremenu pronašao prečicu do filma.

Postao je, naime, ljubavnik MIšel Kordu, koja je ubedila svog supruga i poznatog režisera Ivva Alegrea da angažuje Delona za svoj film "Pošalji ženu kad đavo fali" (Quand la femme s'en mêle) i u pitanju je bila mala uloga.


Nisam znao kako se radi bilo šta. Alegre me je pogledao i rekao: "Slušaj me, Alene. Pričaj kao što pričaš sa mnom. Gledaj kao što gledaš mene. Slušaj kao što slušaš mene. Ne glumi, živi." To je promenilo sve. Da mi Alegre to nije rekao, ne bih imao karijeru – istakao je kasnije u jednom intervjuu.

 

Alen Delon ima u vojoj biografiji više od 100 ostvarenja
Alen Delon ima u vojoj biografiji više od 100 ostvarenjafoto: Robert et Raymond Hakim / Paris / AFP / Profimedia

Potom su počele da se nižu nove uloge, sve veće i zapaženije, a prava prekretnica bio je film "Kristin", u kom je igrao sa svojom kasnijom devojkom Romi Šnajder.

 

Čuveni glumac izgradio je zatim zavidnu karijeru i postao jedna od glavnih figura u evropskoj kinematografiji 20. veka, dobio je brojna priznanja i u svoju biografiju upisao više od stotinu ostvarenja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Maja Mandžuka o holivudskim zvezdama

 

makonda-tracker