Nadživela ju je

Princeza Dajana je bila kopija svoje majke – žene koja ju je povredila kako Čarls nikad nije mogao

0

O životu princeze Dajane znamo mnogo toga, ali malo je poznato ko je bila i kako je izgledala njena majka i na koji način su njeni postupci uticali na kasniji život obožavane ledi Di.

Princeza Dajana i danas je jedna od najvoljenijih članica kraljevske porodice
Princeza Dajana i danas je jedna od najvoljenijih članica kraljevske porodicefoto: Mike Forster / Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza Dajana neko je ko svojim životom intrigira i 27 godina nakon smrti i jedna od najuticajnijih figura 20. veka, a svakako najvoljenija članica britanske kraljevske porodice do danas.


O njenom nesrećnom braku sa aktuelnim kraljem Čarlsom, brojnim ljubavnicima, borbi protiv depresije i bulimije poznato je mnogo toga, a otkrivene su i mnoge pojedinosti o njenom detinjstvu.


Iako je odrastala u izobilju, kao članica ugledne artistokratske porodice Spenser, ona ni kao devojčica nije bila mnogo srećna, a važnu ulogu u tome imala je njena majka Franses Šand Kid, na koju je fizički Dajana prilično podsećala.

Ko su roditelji princeze Dajane?


Otac princeze Dajane bio je Džon Spenser, osmi erl od Spensera, dok je njena majka Franses Rut Roše, ćerka četvrtog barona Fermoja.

 

Franses Šand Kid i Džon Spenser, roditelji princeze Dajane
Franses Šand Kid i Džon Spenser, roditelji princeze Dajanefoto: EP Eastpress Finland Oy / Avalon / Profimedia

Iako su Spenserovi bili veoma bogati, Fransesina porodica bila je još imućnija i povezanija s dvorom. Obe Dajanine bake bil su, doduše, dvorske dame, a koliko su Džonova i Fransesina porodica bile ugledne govori to što je na njihovom venčanju 1954. specijalna gošća bila kraljica Elizabeta II, s još nekoliko članova kraljevske porodice.


Par je zajedno dobio petoro dece: Džona, koji je preminuo kao beba, ledi Saru i ledi Džejn, sina Čarlsa, današnjeg erla, i Dajanu.

 

Šta se desilo s majkom princeze Dajane?


Nakon 15 godina ne baš srećnog braka, Franses je odlučila da ostavi supruga zbog australijskog bogataša Pitera Šanda Kida, čime je šokirala i svog supruga, i decu, i konzevativno britansko društvo. Nakon što su se Spenser i Franses rastali, ona je otišla u London sa Dajanom i Čarlsom 1967, ali kada su oni za Božić otišli kod oca na imanje Altrop, on je odbio da ih vrati majci.

 

Princeza Dajana s bratom Čarlsom i majkom Franses
Princeza Dajana s bratom Čarlsom i majkom Fransesfoto: CHARLES SPENCER / Planet / Profimedia

Franses nije imala šansu u borbi za starateljstvo, a čak je i njena majka ledi Fermoj na sudu svedočila protiv ćerke.


Dajana i ja smo imali dve starije sestre, koje su bile na školovanju, pa smo nas dvoje uglavnom prošli kroz sve to zajedno i o svemu sam razgovarao s njom – ispričao je Dajanin stariji brat Čarls u intervjuu koji je dao 2020. godine za The Sunday Times.


On je tvrdio da je njihov strogi otac bio bolji roditelj nego majka.

Naš otac je bio tih i nepresušan izvor ljubavi, ali naša majka nije bila dorasla majčinstvu. Nije to bila njena krivica, jednostavno nije mogla to da radi. Bila je zaljubljena u nekoga – očarana, zapravo – zaključio je.


Nakon što je definitivno bilo jasno da više neće moći da živi s majkom, ledi Di je bila očajna.


Dajana je kasnije priznala da ju je proganjala škripa šljunka pod nogama njene majke dok je odlazila – navodi se u TV dokumentarcu "Kraljevska kuća Vindzorovih".

 

Franses Šand Kid i princeza Dajana na finalu muškog singla na Vimbldonu 1993.
Franses Šand Kid i princeza Dajana na finalu muškog singla na Vimbldonu 1993.foto: Adam Butler / PA Images / Profimedia

U svakom slučaju, Franses se posle razvoda od Dajaninog oca udala za Pitera Šanda Kida 1969. i preselila se na škotsko ostvo Sajl. I Džon Spenser se ponovo oženio, a njegova druga supruga bila je Rejn, grofica od Dartmuta. Dajana je s njom imala izuzetno loš odnos, a ni maćeha ni ona nisu krile da se preziru. Štaviše, Dajana je tvrdila da je njena maćeha bila nasilnica i da ju je jednom gurnula niz stepenice.


Živela je očekujući da se njena majka vrati po nju.


Dok se pakovala, majka je obećala Dajani da će se vratiti da je vidi. Dajana bi je čekala na vratima, ali ona nikad nije došla – rekao je princezin brat.


Franses je u Škotskoj živela mirnim životom, decu je viđala uglavnom subotom, a navodno je tada uglavnom provodila vreme plačući. Dospela je u žižu javnosti nakon udaje njene ćerke za prestolonaslednika britanskog trona Čarlsa, sina kraljice Elizabete, a navodno je tokom Dajaninog braka i svetske slave odnos majke i ćerke bio veoma loš.

 

Princeza Dajana i njena majka Franses Šand Kid na jednom venčanju 1989.
Princeza Dajana i njena majka Franses Šand Kid na jednom venčanju 1989.foto: DAVID HARTLEY / Shutterstock Editorial / Profimedia

U vreme kada je Dajana poginula, njih dve, štaviše, navodno nisu ni komunicirale. Kako se pisalo, njena deca nisu podnosila njenog novog muža, dok je Franses smetalo što je stalno upoređuju s Dajanom.


Dajanin bivši batler Pol Barel pričao je jednom kako je čuo Dajanu kako plače tokom telefonskog razgovora s majkom, koja ju je kritikovala jer se viđa s brojnim muškarcima. Od tada su se Franses vraćala neotvorena pisma, Dajana joj se nije javljala na telefon i ostala do smrti uz svoju odluku da ne razgovara s majkom.


Ona je morala da živi s tom krivicom posle Dajanine smrti – smatra Dajanin batler.

Od drugog muža Franses se razvela 1988. godine, a ponovo je bila u fokusu medija nakon što je 1996. osuđena zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Majka princeze Dajane negirala je da ima problem s alkoholom, a nije joj bilo strano da priča za medije o životu svoje ćerke, pa je tako nekoliko meseci pre Dajanine smrti za Hello! rekla da je njenoj ćerki drago što je ostala bez titule Njenog kraljevskog visočanstva.

 

Majka princeze Dajane na njenoj sahrani 1997.
Majka princeze Dajane na njenoj sahrani 1997.foto: FIONA HANSON / AFP / Profimedia

Poslednje godine života provela je na imanju u Škotskoj i bila je posvećena saradnji s katoličkim dobrotvornim organizacijama. Preminula je u junu 2004. godine, nakon duge borbe protiv tumora na mozgu i Parkinsonove bolesti, a na njenoj sahrani su bili i princ Vilijam i princ Hari.

 

Tadašnji princ Čarls, međutim, nije prisustvovao poslednjem ispraćaju svoje bivše tašte jer je predstavljao kraljevsku porodicu na sahrani Ronalda Regana, nekadašnjeg predsednika Amerike.


Zbog komplikovanog odnosa s majkom i činjenice da je ostavljena u detinjstvu, mnogi veruju da je ovo bio najveći bol princeze Dajane do kraja života i da je odredio njen tužan put potrage za ljubavlju.

 

Princeza Dajana bila je nesrećna od detinjstva
Princeza Dajana bila je nesrećna od detinjstvafoto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Bila je oštećena, psihički, ovim iskustvima. A onda je prelazak u kraljevsku porodicu bio najgore što je mogla sebi da uradi – smatra kraljevska biografkinja Peni Džunor.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

"Čarls će morati da vlada godinama"

 

makonda-tracker