zbog njih bi učinila sve

NIJEDNA mama u kraljevskoj porodici to nije uradila: Simpatičan potez princeze Dajane koji su mnogi zaboravili

0

Kraljica Elizabeta II i tadašnji princ Čarls mogli su samo da se mršte – nije bilo toga što princeza Dajana ne bi uradila da se njena deca osećaju srećno

Princeza Dajana 1986. prilikom posete Balearskim ostrvima
Princeza Dajana 1986. prilikom posete Balearskim ostrvimafoto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Princeza Dajana, bivša supruga kralja Čarlsa III, koji je trenutno na tronu Velike Britanije, do danas je ostala omiljena članica britanske kraljevske porodice.


Prošlo je više od četvrt veka od njene tragične smrti, ali se svakodnevno piše o njenom kratkom i interesantnom životu, koji je na mahove bio bajkovit, a na mahove prepun očaja.


Čitali smo o preljubi njenog supruga, njenim neverstvima, njenim modnim izdanjima, a fanovi slavne ledi Di posebno uživaju u pričama o njenom odnosu sa sinovima Vilijamom i Harijem.

 

Kada je reč o njenoj deci, tada malim prinčevima, umela je princeza Dajana često da se suprotstavi krutim pravilima života u Kensingtonskoj palati. Iako je mogla da koristi usluge najboljih dadilja sveta, supruga tadašnjeg prestolonaslednika Čarlsa insistirala je da ona radi veći deo posla oko Vilijama i Harija, a bila je među prvim članicama krlajevske porodice koje su dojile svoju decu.


Nije želela da njeni sinovi imaju protekcije, pa su Vilijam i Hari kao deca u zabavnim parkovima i prilikom fotografisanja s Deda Mrazom u tržnom centru čekali u redu kao svi ostali mališani, a bili su i prvi u porodici koji su išli u državnu školu.

 

Princeza Dajana u zabavnom parku sa sinovima 1993. godine
Princeza Dajana u zabavnom parku sa sinovima 1993. godinefoto: Cassidy and Leigh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Upravo je u školi u dva navrata princeza Dajana priredila scenu koja je tada bila nezamisliva za ženu njenog statusa.


Naime, u školi koju su prinčevi Vilijam i Hari pohađali tradicionalno se organizuje Trka majki jednom godišnje, u kojoj se mame nadmeću u trčanju na Sportski dan. U pitanju je zabavna tradicija koju prati mnogo smeha i sjajne zabave, a Dajana nije želela da se njeni dečaci osećaju drugačije od druge dece, pa je učestvovala u trci zbog sinova.

 

Princeza Dajana na školskoj Trci majki
Princeza Dajana na školskoj Trci majkifoto: Profimedia

To se kosilo s pravilima života u kraljevskoj porodici – nije uobičajeno videti jednu princezu kako se takmiči s onima koji nisu "plave krvi". Ali kada je ledi Di marila za pravila?

 

Princeza Dajana na školskoj Trci majki
Princeza Dajana na školskoj Trci majkifoto: Profimedia

Ona je prvi put učestvovala u trci 1989. godine, dok je Vilijam išao u ovu školu, i zauzela je treće mesto.


Potom se ponovo okušala sreću 1991. godine, kada su učestvovale majke Harijevih drugara, ali nije se visoko plasirala, mada se po snimcima vidi da je dala sve od sebe kako bi zabeležila što bolji rezultat - i to bosa, u suknji i blejzeru!

 


Princeza Dajana preminula je 31. avgusta 1997. godine, od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći u Parizu, koju je doživela bežeći od paparaca. Ona je hitno operisana, ali joj nije bilo spasa.

 

 

BONUS VIDEO

Dirljiv gest kraljice Elizabete na sahrani princeze Dajane

 

makonda-tracker