veliki umetnik

Nakratko je umro 70-ih, snimio najčuveniju scenu seksa: Zanimljivosti o Donaldu Saterlendu koje sigurno niste znali

0

Slavni glumac nikada nije bio tipična holivudska zvezda, a mnogi detalji iz njegovog života nisu bili poznati široj publici

Donald Saterlend ostavio je neizbrisiv trag u istoriji filma
Donald Saterlend ostavio je neizbrisiv trag u istoriji filmafoto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Glumac Kifer Saterlend objavio je juče na društvenim mrežama emotivno saopštenje o smrti njegovog oca Donalda Saterlenda, jedne od najvećih legendi svetske glumačke scene.


Čuveni umetnik preminuo je u 89. godini, a njegov najstariji sin nazvao je glumca jednim od najvažnijih u istoriji i konstatovao da je njegov otac vodio srećan život.


Teška srca vam saopštavam da je moj otac Donald Saterlend preminuo. Lično smatram da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Voleo je ono što je radio i radio je ono što je voleo, a više od toga se ne može tražiti. Proživeo je dobar život – poručio je Kifer Saterlend uz crno-belu fotografiju iz detinjstva.

 

 

Velika karijera Donalda Saterlenda


Donald Saterlend rođen je u Sejnt Džonu, u Kanadi, 17. jula 1935. godine, a nakon što je neko vreme pokušavao da pronađe sebe, shvatio je da je gluma njegov životni poziv.

Izgradio je neverovatnu karijeru, koja je trajala više od šest decenija, koje je obleležio svojim talentom i glumačkom svestranošću. Od njegovih kultnih uloga u "Dvanaest žigosanih" i filmu "M*A*S*H" sve do "Igara gladi", po kojima ga zna mlađa publika, preko nastupa u pozorištu do onih u popularnim serijama među kojima je najuspešnija "Stubovi zemlje", ostavio je neizbrisiv trag u industriji zabave i svetskoj kulturi.

 

Donald Saterlend izgradio je karijeru koja je trajala više od šest decenija
Donald Saterlend izgradio je karijeru koja je trajala više od šest decenijafoto: Profimedia

Kako nikada nije bio tipična zvezda, mnogi detalji o životu legendarnog glumca ostali su neopaženi, a nakon njegove smrti prisećamo se nekih od njih.


Zanimljivosti o Donaldu Saterlendu


Bio je deo jedne od najkontroverznijih scena seksa u istoriji


Donald Saterlend igrao je čuvenoj britansko-italijanskoj drami "Ne okreći se" (1973), u kojoj je snimio intimnu scenu sa slavnom glumicom Džuli Kristi. Ona je odmah pokrenula govorkanja da je bila autentična, odnosno da su glumci zaista imali seksualni odnos ispred kamera.

 

Štaviše, glumac Voren Biti, koji se u to vreme viđao s Kristijevom, bezuspešno je tražio da se ona "iseče" iz filma, a tvrdio je da bio siguran da su oni zaista bili intimni.


Bio je nakratko mrtav krajem 70-ih


Saterlendu je 1979. godine dijagnostikova težak oblik meningitisa, a stanje je bilo toliko loše da mu je jednom prilikom saopšteno da nakratko nije davao nikakve znakove života. Kako je kasnije istakao, doživeo je vantelesno iskustvo, pa je verovao da se sve zaista tako i dogodilo.


Prvu scenu filma je voleo da snima – poslednju


Za razliku od mnogih glumaca, Donald Saterlend je preferirao da tek na samom kraju rada na nekom filmu snimi prvu scenu, onu koja će "otvoriti" film. Kako je objašnjavao, to pomaže da se postavi idealan ton filma za publiku.

 

Donald Saterlend na dodeli Oskara
Donald Saterlend na dodeli Oskarafoto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Bio je deo Zimskih olimpijskih igara


Slavni glumac bio je narator na Zimskim olimpijskim igrama koje su održane u njegovoj rodnoj Kanadi 2010. godine. Opisivao je istoriju svoje zemlje i bio među nosiocima zastave Kanade.

Jedan svoj film nije bio u stanju da gleda


Čuvena istorijska drama Bernarda Bertolučija "1900", u kojoj je Saterlend igrao pored Roberta de Nira, Žerara Depardjea i drugih postigla je veliki uspeh, ali glumac nije bio zadovoljan svojim izvođenjem.
On je igrao sadistu, perverznog fašističkog lidera i kasnije priznao da dugo nije mogao da gleda taj film i sebe u njemu.


Nazvao je decu po režiserima s kojima je radio


Iako nije voleo da često radi sa istim ljudima, Donald Saterlend je toliko cenio svoje saradnike da je deci dao imena po rediteljima koji su mu dodelili uloge u svojim filmovima. Tako je Kifer Saterlend nazvan po Vorenu Kiferu, Rosif po Frederiku Rosifu, Roeg po Nikolasu Roegu, a Redford po Robertu Redfordu. Jedino nije otkriveno zašto je Kiferova sestra bliznakinja nazvana baš Rejčel.

 

Donald Saterlend na dodeli Oskara
Donald Saterlend na dodeli Oskarafoto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Ulogu u "Igrama gladi" tražio je sam


Saterlendu se toliko dopala uloga predsednika Koriolana Snoua da je poslao pismo režiseru "Igara gladi" u kom je objasnio da veruje da je savršen za tu ulogu i detaljno opisao kako on doživljava ličnost ovog lika.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Napustio Holivud zbog karijere u Srbiji

 

makonda-tracker