52 godine sreće

Donald Saterlend je do smrti voleo posebnu ženu: Majku svoje dece ostavio zbog najlepše na svetu, a onda je naišla – ona

0

Slavni glumac preminuo je nakon što je, kako je istakao njegov čuveni sin, proživeo "dobar život", a njegov veći deo protekao je pored žene kojoj je poklonio svoje srce zauvek

Džejn Fonda i Donald Saterlend u filmu 'Klute' (1971)
Džejn Fonda i Donald Saterlend u filmu "Klute" (1971)foto: WARNER BROS. / AFP / Profimedia

Legendarni glumac Donald Saterlend preminuo je danas u 89. godini, potvrdio je njegov sin Kifer, i sam slavni glumac.


On je podelio crno-belu fotografiju nastalu u njegovom detinjstvu, u kom sedi ocu u krilu, uz emotivnu poruku svim obožavaocima holivudske zvezde.


Teška srca vam saopštavam da je moj otac Donald Saterlend preminuo. Lično smatram da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Voleo je ono što je radio i radio je ono što je voleo, a više od toga se ne može tražiti. Život je proživeo dobro – poručio je Kifer Saterlend.

 


Ko je bio Donald Saterlend?


Slavni glumac reođen je kao Donald Meknikol Saterlend u kanadskom gradu Sejnt Džonu 17. jula 1935. godine, u porodici koja je pripadala radničkoj klasi.

Kao dete je bio bolešljiv, a potvrđeno je da je kao mali imao reumatsku groznicu, hepatitis i poliomijelitis.


Već sa 14 godina je počeo da radi posle škole, kada se zaposlio na lokalnom radiju, a studirao je na Univerzitetu "Viktorija", koji je deo Univerziteta u Torontu. Njegove uže specijalnosti bile su apsolutno nespojive – inženjerstvo i gluma.

 

Donald Saterlend na dodeli Oskara
Donald Saterlend na dodeli Oskarafoto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Ispostavilo se da je gluma bila njegov izbor, pa je otišao u Škotsku na usavršavanje i počeo postepeno da dobija male uloge u britanskim filmovima, a potom i na televiziji.


Veliku slavu stekao je tek sedamdesetih, kada je igrao glavnu ulogu u satiričnom antiratnom ostvarenju "M*A*S*H" Roberta Altmana, a u međuvremenu je skrenuo pažnju sveta na sebe ulogom u "Dvanaest žigosanih".

 

Do osamdesetih je već bio velika filmska zvezda i imao iza sebe bogatu biografiju, a mlađa publika dobro ga je znala zbog "Igara gladi".

 

Donald Saterlend preminuo je u 89. godini
Donald Saterlend preminuo je u 89. godinifoto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Buran privatni život Donalda Saterlenda


U studentskim danima glumac je upoznao svoju prvu suprugu Lois Mej Hardvik, s kojom je bio u braku od 1959. do 1966. godine. Iste godine kada su se razveli, oženio se Širli Daglas, ćerkom kanadskog političara i "oca kanadskog zdravstvenog sitema" Tomija Daglasa, a s njom je dobio dvoje dece: blizance Kifera i Rejčel.

 


Međutim, njegov brak trajao je samo četiri godine – već 1970. godine imao je aferu sa Džejn Fondom, u tom trenutku najpoželjnijom ženom na planeti jer se sve desilo dve godine nakon njene uloge u "Barbareli".

Par je spojio film "Klute", a Džejn je bila u braku s Rožeom Vadimom (koji je zbog nje ostavio slavnu Katrin Danev).

 

 

Bila je to divna veza sve do trenutka kad smo počeli da živimo zajedno – kasnije je primetio u jednom intervjuu.


Ova veza trajala je dve godine, a potom se Donald 1972. oženio glumicom Fransin Rejset, koju je upoznao na snimanju filma "Alien Thunder".

 

Donald Saterlend i Fransin Rejset proveli su 52 godine u braku, do njegove smrti
Donald Saterlend i Fransin Rejset proveli su 52 godine u braku, do njegove smrtifoto: Ralph Dominguez/MediaPunch / imago stock&people / Profimedia

S njom je dobio trojicu sinova: Rosifa, Angusa i Roega, koji su svi dobili imena po režiserima s kojima je Donald Saterlend sarađivao.


S Fransins je ostao do kraja života, a njihov brak trajao je, za Holivud neverovatne, 52 godine.

Donald Saterlend i Fransin Rejset proveli su 52 godine u braku, do njegove smrti
Donald Saterlend i Fransin Rejset proveli su 52 godine u braku, do njegove smrtifoto: Alberto E. Rodriguez / Getty images / Profimedia

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ostavio Holivud zbog karijere u Srbiji

 

makonda-tracker