izborila se

Ljubila je dvojicu slavnih Srba, a zbog prvog umalo ostala bez SVEGA: Životnu priču čuvene glumice obeležila je BORBA

0

Dok je njihova veza glumicu koštala karijere na nekoliko godina, poznati umetnik srpskog porekla nije mnogo izgubio 

Američka glumica Sibil Šepard
Američka glumica Sibil Šepardfoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Sibil Šepard bila je jedna od najvećih filmskih zvezda krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih, a najzapaženije uloge ostvarila je u filmu "Taksista" i seriji "Slučajni partneri".


Ipak, one su samo delić jedne velike karijere koja je započela zahvaljujući čuvenom umetniku srpskog porekla Piteru Bogdanoviču i, na neki način, vrlo rano počela da bledi upravo zbog njega.


Ali vratila se, isključivo zahvaljujući sebi!

 


Životna priča Sibil Šepard


Sibil Šepard rođena je u Memfisu 18. februara 1950. godine, gde se još kao devojčica i tinejdžerka isticala lepotom i osvajala prva mesta na izborima lepote. Štaviše, 1966. godine je predstavljala svoj grad na takmičenju Miss Teenage America, gde je dobila nagradu za najbolju ličnost, a sve godine kasnije se takmičila na izboru Model godine, što je rezultiralo njenom karijerom u modnoj industriji.

Kako je i sama navela u svojoj autobiografiji, njena fotografija objavljena 1970. godine u magazinu "Glamour" privukla je pažnju filmskog režisera Pitera Bogdanoviča.

 

 

Njegova tadašnja supruga Poli Plat tvrdila je da je, kada je ona gledala naslovnu stranu časopisa dok su stajali u redu ispred kase u supermarketu Ralphs, Piter rekao: "To je Džejsi", misleći na lik Džejsi Farou iz filma "Poslednja bioskopska predstava", koji je tih tada spremao.


Uskoro ju je pronašao i Sibil Šepard našla se ispred kamere sa Džefom Bridžisom i Timotijem Botomsom, a film je postigao ogroman uspeh, nominovan je za osam Oskara i osvojio je dva. Sama Sibil dobila je nominaciju za Zlatni globus i nešto još vrednije – priliku da nastavi glumačku karijeru.


Nakon tri filma, među kojima su još dva Bogdanovičeva, igrala je Betsi u "Taksisti" Martina Skorsezea, ali je usledio niz ostvarenja koja su naišla na loš prijem. Nakon razgovora sa svojim prijateljem Orsonom Velsom, shvatila je da treba da se oproba u teatru i, još važnije, da napusti Los Anđeles i Njujork, mesta puna oštrih kritičara, pa se vratila u Memfis i radila u regionalnom pozorištu.


Afera s Piterom Bogdanovičem


Međutim, to je samo zvanična verzija priča – jedan od razloga što je Sibil morala da se povuče je to što su je u javnosti označili kao "rasturačicu brakova". Bogdanovič i ona su se, naime, zbližili tokom zajedničkog rada sedamdesetih i započeli aferu još dok su snimali prvi film.


Znate, to je smešna priča. Pričali smo o tome nedavno – rekao je Bogdanovič u jednom intervjuu za Vulture. – Veoma me je privlačila. Prvi snimak u bioskopu, kada ona prilazi i u krupnom kadru kaže: "Šta radiš ovdeu mraku?", baš pre toga smo sedeli u bioskopu, a ja sam joj rekao: "Ne znam želim li više da spavam s tobom ili sa Džejsi". Ona je pocrvenela i onda su rekli: "Okej, spremni smo, Sibil" i to je snimljeno baš posle tog trenutka.

 


Kako je istakao, njegova supruga Poli Plat mislila je da će afera trajati samo do kraja snimanja filma, što su mislili i Bogdanovič i Sibil. Svi su pogrešili i režiserov brak se raspao.

U međuvremenu je njihova veza razotkrivena, baš kad je Sibil Šepard počinjala i kad se čulo za njeno ime, i usledio je veliki skandal. Nedavno su glumci Sidni Svini i Glen Pauel, oboje zauzeti, priznali da su se pravili da su se zbližili više nego što jesu da bi skrenuli pažnju javnosti na sebe i svoj novi film, ali sedamdesetih su afere i preljube bile loše za imidž. Mediji su pisali da je njena karijera gotova.

 


Prilikom telefonskog razgovora, majka joj je rekla: "Sibil, vrati se kući" i onda je rešila da napusti Holivud.


Bogdanovič i ona ostali su u dobrim odnosima i nankon raskida veze, a nakon njegove smrti 2022. za Deadline je priznala koliko joj je teško.


To što je Piter Bogdanovič bio moj prvi učitelj glume, u mom prvom filmu "Poslednja bioskopska predstava", blagoslov je ogromnih dimenzija. Nema reči kojima bih mogla da izrazim kako se osećam zbog ovog, najtežeg od svih gubitaka. Neka Piter dugo živi u našim sećanjima – rekla je glumica.

 

Sibil Šepard i Piter Bogdanovič ostali su prijatelji i u poznim godinama
Sibil Šepard i Piter Bogdanovič ostali su prijatelji i u poznim godinamafoto: VALERIE MACON / Getty images / Profimedia

Kako je Rolling Stone pisao 1986, Šepardova je bila na crnim listama zbog činjenice da je bila nečija ljubavnica. Nije njenoj karijeri pomoglo to što je bila žena koja istupa iz mase i otvoreno govori o svojim stavovima, pa je u vrlo konzervativnim danima išla na feminističke skupove i proteste protiv zabrane abortusa.


To je pitanje za koje sam spremna da umrem – rekla je Sibil za The Buffalo News. – Da sprečimo smrti koje bi se desile ako bi abortus ponovo bio ilegalan.

Život posle Holivuda i veliki povratak


U Memfisu je upoznala Dejvida M. Forda, lokalnog prodavca auto delova, za kog se udala posle kraće veze, a par je potom dobio ćerku Klementajn. Međutim, brak je trajao samo tri godine.

 


Poznata po tvrdoglavosti i inteligenciji, Sibil Šepard nije dopustila da joj se karijera tek tako ugasi zbog stvari koje nemaju veze s njenim talentom.
Vratila se u Njujork 1982. godine, kako bi nastupala u pozorištu, a sledeće godine i u Los Anđeles, gde je dobila ulogu u seriji "Žuta ruža", čime počinje njena velika karijera na televiziji.

 

Usledile su uloge u komediji "Slučajni partneri", u kojoj je igrala s Brusom Vilisom, i nizu uspešnih serija i romantičnih komedija, uključujući i sitkom "Sibil" iz devedesetih, koji je delimično zasnovan na njenom životu.


Imala je veze s više poznatih muškaraca, od kojih su samo neki Elvis Prisli i Džef Bridžis, a suprotno uvreženom mišljenju, Brus Vilis i ona nikada nisu prešli granicu prijateljstva, iako je Sibil priznala da su bili blizu toga. S obzirom na hemiji koju smo videli na ekranu, nije iznenađujuće!

 


Ipak, priznala je da je bila ljubomorna kada je Vilis dobio nagradu Emi.


Naravno da sam mu zavidela! Ko ne želi da osvoji Emi? – priznala je u svojoj autobiografiji.

 

Krajem osamdesetih zatrudnela je tokom veze s Brusom Openhajmom, pa je par rešio da se venča 1987. Dobili su blizance Arijel i Zakariju, ali je i ovaj brak potrajao tri godine.


Glumica je 2000. objavila memoare "Sibilina neposlušnost: Kako sam preživela izbore za mis, Elvisa, seks, Brusa Vilisa, laži, brak, majčinstvo, Holivud i nezadrživu potrebu da kažem šta mislim", u kojoj se osvrnula na svoj život u Holivudu.


Ona je, inače, od 2012. godine do 2015. bila verenica poznatog psihologa srpskog porekla Andreja Nikolajevića.

 

Imala je Sibilina karijera mnogo uspona i padova, a tokom devedesetih je kružila šala da je toliko često proglašavana gotovom da glumica može da započne "bisnis vaskrsavanja". 

 

Proteklih godina, ona je prilično usporila s poslom i pojavjluje se u manjim ulogama, u tek ponekoj epizodi neke serije, a poslednji film snimila je 2020. godine.

 

S vremena na vreme, imamo priliku da je vidimo na holivudskim događajima, a paparaci joj i dalje ne daju mira i prate je u stopu. I u svakoj prilici, uvek i svugde, ona izgleda zanosno i danas.

 

Sibil Šepard u aprilu 2024.
Sibil Šepard u aprilu 2024.foto: Matthew Rettenmund / SplashNews.com / Splash / Profimedia

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Glumac napustio Holivud zbog karijere u Srbiji

 

makonda-tracker