zavodljiva pop ikona

Ljubila je poznatog rokera, prvi album rasprodala u 7 MILIONA primeraka: DŽEPNA VENERA koja je postala POP IKONA

0

Nazivali su je 'drugorazrednom Madonom', ali ona za to nije marila. Kako je od slatke tinejdžerke iz komšiluka postala vamp heroina kakvu danas znamo? Ovo je priča o legendarnoj pevačici, kantautorki i glumici Kajli Minog. 

foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Planetarno popularna 'džepna venera' Kajli Minog, danas slavi svoj 56. rođendan. 

 

Gotovo podjednako talentovana za glumu i pevanje, harizmatična Australijanka rođena je 28. maja 1968. godine u Melburnu, kao najstarije dete bivše manekenke Kerol i računovođe Rona. 

 

Kajlin mlađi brat Brendan izgradio je uspešnu karijeru televizijskog snimatelja dok je sestra Danijel, široj javnosti poznatija kao Deni Minog, pošla sestrinim stopama i zakoračila u muzičku industriju.

 

Još kao deca, Kajli i Deni pojavljivale su se u brojnim televizijskim serijama u rodnoj Australiji, poput serije Salivanovi.  Prekookeansku slavu starija sestra stiče u 19. godini života ulogom u seriji Komšije, koja postaje pravi hit u Velikoj Britaniji

 

Poslovni uspeh povukao je sa sobom i promene na privatnom planu, te je mlada Kajli istovremeno uplovila u romantičnu vezu sa kolegom Džejsonom Donovanom. 

 

Kajli Minog oduvek je važila za pravu lepoticu
Kajli Minog oduvek je važila za pravu lepoticufoto: Profimedia

Zvezda u usponu u tom periodu osvaja čak 6 Logi televizijskih nagrada, od toga jednu za najomiljeniju osobu u Australiji. Sledi 1987. godina i Kajlin pevački nastup na jednoj humanitarnoj svečanosti u Melburnu, koji je promenio sve. Potpisala je ugovor sa izdavačkom kućom Mašrum Rekords i snimila svoj prvi hit, koji ubrzo postaje najprodavaniji singl decenije. 

 

Kajli En Minog već 1988. godine kreće put izgradnje internacionalne karijere u Londonu, gde sklapa ugovor sa diskografskom kućom PWL. Njen prvi album, jednostavnog i simboličnog naziva – 'Kajli' zabeležio je svetsku prodaju u više od 7 miliona primeraka i time postao najprodavaniji album u Engleskoj te godine. 

 

Kajli nekada i Kajli sada
Kajli nekada i Kajli sadafoto: Profimedia

Sa svojom prvom turnejom Disco in dreams, Minogova doživljava planetarni uspeh i nastupa na najspektakularnijim scenama širom sveta, počevši od Japana. Iste godine odlučila je da najzad napusti glumačku karijeru i seriju Komšije i u potpunosti se posveti muzičkoj karijeri. Sa Džejsonom Donovanom snima duet pod nazivom Samo za tebe.

 

Od početka karijere negovala je imidž nežne i slatke devojčice, te je bila poznata po šarenim kostimima i detinjastim frizurama.

 

Godina 1990. za Kajli predstavlja potpuni preokret. Ona tada objavljuje svoj treći studijski album Ritam ljubavi i pojavljuje se u potpuno novom ruhu. Mnogi smatraju da je nagla transformacija Minogove iz milog devojčurka u vamp zavodnicu kakva je i danas, direktna posledica promena koje su joj se desile na ljubavnom planu. 

Naime, nakon prekida sa Donovanom pevačica je uplovila u romansu sa frontmenom čuvene australijske rok grupe INXS, Majklom Hačinsom. I sam Majkl govorio je svojevremeno kako mu je 'omijeni hobi da kvari Kajli'.

 

U daljem razvoju karijere 'mlada Madona', kako su je mnogi u Engleskoj zvali, ostvaruje saradnju sa uspešnim muzičarima, kao što je naprimer poznati sint–pop duo Pet Shop Boys. Kajli je snimila nekoliko singlova koji su imali više umetnički nego komercijalni dodir, te zbog toga i nisu doživeli neki veći uspeh. 

 

Kajli Minog i Pol Solomons
Kajli Minog i Pol Solomonsfoto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kontroverza vezana za sam početak objavljivanja albuma pod nazivom Princeza iz 1997. godine, najavila je potpuni fijasko koji će uslediti. Naime, naziv albuma promenjen je u Kajli Minog, iz poštovanja prema voljenoj princezi Dajani koja je te iste godine izgubila život. Pesme su bile isuviše monotone i mračne, te se nisu dobro kotirale. 

 

Komercijalni preporod Kajlina karijera doživljava 2000. godine, kada je hit singlom Spinning around zaludela publiku širom planete. Iste godine pevačica oduševljava na završnoj proslavi Letnjih Olimpijskih igara u Sidneju, izvodeći svoju pesmu On a night like this. Ponovo se nižu uspešne muzičke saradnje za Kajli, uključujući onu sa miljenikom ženskog roda, Robijem Vilijamsom

 

Osmi studijski album doživeo je slavu divinog prvog albuma, te je rasprodat u 7 miliona primeraka. Jedinstveni vizuelni i audio identitet Minogove ostali su zapisani u modernoj istoriji muzike, kada je svetlost dana ugledao spot za pesmu Can't get you out of my head, za koju je osvojila i prestižnu Gremi nagradu.

Retrospektivna izložba pod nazivom Kylie: An Exhibiton postavljena je 2005. godine širom Australije, a podrazumevala je prikaz svih kostima zahvaljujući kojima je Minogova kroz svoju 20 godina dugu karijeru smatrana ikonom stila.

 

Početkom proleća iste godine australijska pop senzacija započela je Showgirl - The Greatest Hits turneju, koja je nakon samo par datuma održanih u Evropi naglo prekinuta. Na naslovnicama dnevnih novina 17. maja objavljen je i pravi razlog - Kajli je dijagnostifikovan zloćudni tumor dojke, nakon što joj je lekar napipao sumnjivu kvržicu. 

 

Minogova je napravila dužu pauzu u karijeri kako bi se izlečila
Minogova je napravila dužu pauzu u karijeri kako bi se izlečilafoto: EPA/CLEMENS BILAN

Ovaj događaj pokreće takozvani 'Kajli efekat', usled kog je u prve dve nedelje nakog objavljivanja ove vesti čak 40% više žena zakazalo mamografiju. U stručnom časopisu Medical Journal of Australia objavljeno je čak i istraživanje „Uticaj vesti o bolestima slavnih na skrining za rak dojke: Dijagnoza raka dojke Kajli Minog“.

 

Kajli je bila podvrgnuta šestomesečnoj hemoterapiji u Parizu, nakon operacije u Australiji.  Utehu u tom teškom životnom razdoblju pronašla je u zagrljaju francuskog glumca Olivera Martineza.

 

Godine 2006. objavljeno je da je operacija bila uspešna, ali da pevačica nastavlja sa procesom lečenja. U to vreme, ona se bavi pisanjem pesama i dečijih knjiga. 

 

I u šestoj deceniji života, Kajli pleni lepotom
I u šestoj deceniji života, Kajli pleni lepotomfoto: EPA/CLEMENS BILAN

Gotovo od početka karijere, Minogova, kao neko ko se bori za prava pripadnika LGBTQ populacije, uživa status neprikosnovene gej ikone. Na Letnjoj Olimpijadi u Sidneju nastupila je uz podršku 200 drag kraljica na sceni, a njena obrada muzičke teme iz filma Čarobnjak iz Oza, Over the Rainbow, smatra se nezvaničnom gej himnom. 

 

Povratak na muzičku scenu obeležila je 2010. godine hit singlom All the loverskoji upravo govori o lepoti različitih oblika ljubavi. Pesma Padam, Padam koju je objavila 2023. godine, i ovoga proleća omiljena je na žurkama i radio stanicama širom sveta. 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

BONUS VIDEO

Trener Dženifer Lopez otkriva tajne njene savršene linije

 

 

 

makonda-tracker