uskoro stiže dokumentarac

Preterivao je, a onda otišao u drugu krajnost: Robi Vilijams prvi put o borbi protiv bolesti o kojoj se retko pričalo

1

Robi Vilijams je po prvi put javno priznao da se u prošlosti borio protiv teškog poremećaja u ishrani.

 

Robi Vilijams se dugo bori protiv ove bolesti
Robi Vilijams se dugo bori protiv ove bolesti foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA / POOL

Robi Vilijams, bivši pevač grupe Take That (49), koji bi ovog meseca trebalo da objavi potpuno novi Netfliksov dokumentarac o svojoj vrtoglavoj karijeri, prvi put je rekao da ima anoreksiju.

 

Njegov novi dokumentarac podseća na posebno zabrinjavajući period u njegovom životu kada je priznao da je jeo samo jednu bananu dnevno, preživljavajući sa svega 90 kalorija.

 

Govoreći za The Sun o tom vremenu, Robi objašnjava da je kod njega „postojao sveobuhvatni poremećaj u ishrani koji ga prati celog života, a to je mešavina svih poremećaja.“

 

- Imao sam "bigoreksiju" što znači da nemaš mišiće i masu. Ipak, postoji reč koja tu nedostaje, a to sam ja. Bilo je ili restriktivno ili prekomerno jedenje - nikad nisam bio u sredini - rekao je Robi. 

Anoreksija je ozbiljna mentalna bolest u kojoj osoba ograničava unos hrane, pošto misli da je suviše teška. Mnogi takođe i prekomerno vežbaju.

 

Neki bolesnici mogu doživeti periode prejedanja, nakon čega sledi čišćenje.

 

Pacijenti često imaju iskrivljen pogled na sebe i misle da su veći nego što zaista jesu.

 

O ovom problemu često su pričale poznate dame, dok se muškaraci nešto ređe osmele da progovore o svojoj borbi protiv poremećaja u ishrani. Do sada su o tome otvoreno pričali Zejn Malik, Denis Kvejd, Elton Džon, Eminem, Bili Bob Torton, Kejleb Folovil.... 

- Mogao bih da napišem knjigu o samopreziru kada je u pitanju slika mog tela. To je čista mržnja prema sebi. Ružnoća osećanja ružnog. Ja sam dismorfan u telu i pored toga što sam ponekad dismorfičan, mogu da budem dosta podgojen. Dakle, možete zamisliti šta moj um vidi. Ili možda i ne možete nikako, pošto je to je**na katastrofa - rekao je Robi. 

 

Kako kaže, njegov um je uvek radio na pogrešan način. 

 

- U i trenutku kada sam mršav ja sam ja...  Moj um razmišlja u stilu - je**ni veliki Robe, uspeo si da postaneš mršav, a onda si se opet vratio na staro. Borba je stvarna, tuga šokantna. Imam ga ceo život. I neće jenjavati - kaže Robi.

 

Telesni dismorfni poremećaj (BDD), ili telesna dismorfija, stanje je mentalnog zdravlja gde osoba provodi mnogo vremena brinući o nedostacima u svom izgledu. Ovi nedostaci su često neprimetni drugima.

 

Ljudi bilo kog uzrasta mogu imati BDD, ali je najčešći kod tinejdžera i mladih odraslih osoba. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker