hrabra

"Dragi moj, NE PADAM NA KOLENA DVAPUT pred istim čovekom!" Ovo je jedina žena koja je Titu rekla NE — i nije se osvrnula

0

Ćerka Saše Broz preuzela je prabakino prezime, a reč je o neverovatnoj i hrabroj ženi, Titovoj nekadašnjoj partnerki.

Josip Broz Tito voleo je nekoliko žena, a jedna je bila neverovatno hrabra
Josip Broz Tito voleo je nekoliko žena, a jedna je bila neverovatno hrabrafoto: Ferdinando Piezzi / Alamy / Alamy / Profimedia

U medijima je prošle godine preneta informacija da je Sara, ćerke rediteljke Saše Broz, ujedno i unuke Josipa Broza Tita, promenila prezime. Sara nije želela da nastavi da nosi prezime svog oca, glumca Ranka Zidarića, pa je preuzela prezime svoje prabake Herte Has.

 

— Podržali smo je jer smo osetili da joj je došlo prirodno i da to ima smisla — ispričala je Saša Broz, čija ćerka Sara je htela da je promeni prezime "zato što joj stvara teret".

 

Sara je ljubav prema pozorištu i umetnosti nasledila od oca i majke, ali njena prabaka Herta Has, jedna od žena Josipa Broza Tita, bila je neverovatna ličnost, koju generacije i pokolenja s razlogom pamte.

 

 

Ko je bila Herta Has?

 

Herta je bila učesnik Narodnooslobodilačkog rata, a rođena je u Mariboru 1914. godine. Tita je upoznala 1937. u Parizu, gde je kao kurir donosila falsifikovane pasoše za španske borce.  Ipak, zavoleli su se tek dve godine kasnije, u Istanbulu, kada je donosila falsifikovani pasoš lično Titu.

 

Kada su se vratili u Zagreb, živeli su zajedno,  i to pod tajnim imenima Marija Šarić i Slavko Babić. Međutim,  njihova ljubav nije potrajala, a Tito je po zadatku otputovao u Beograd i upoznao novu ljubav –  Davorjanku Paunović Zdenku.

 

Herta Has ostala je u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana posle Titovog odlaska rodila je sina Mišu Broza.

 

 

Kako piše Istorijski zabavnik, Tito i Herta sreli su se ponovno 1943. godine u Jajcu, gde je ona došla sa Ivom Lolom Ribarom na drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

 

"Nema mesta za dve žene"

 

U Titovom okruženju svi su znali da on ima novu ljubav – Davorjanku Paunović – koja se takođe nalazila u Jajcu. Herta i Davorjanka srele su se u kući određenoj za stanovanje druga Tita.

 

– Draga moja, u ovoj kući nema mesta za dve žene – dobacila je mlađa partizanka.

Po svedočenju partijskih drugova prisutnih na zasedanju Hertu je ovo toliko razbesnelo da je pronašla Tita u štabu i pred svima ga pitala: “Ko je ta žena? Zar ti nisam ja žena?” Titu je bilo vidno neprijatno, uspeo je da jedva prozbori: “Pa, probajte da se dogovorite”.

 

Herta nije želela tako da živi, pa je ostavila sve i vratila se u Sloveniju. Nikada više nije imala nameru da se pomiri sa Titom.

 

Odbijanje Tita

 

Po Jugoslaviji je dugo kolao trač da je posle smrti Davorjanke 1946. maršal pisao Herti i molio je da se vrati u pismu dugačkom 16 strana. Herta mu je odgovorila dvema rečenicama, navodno:

 

Dragi moj, Herta Has trpi poniženje od muškarca samo jednom. Ne padam dva puta na kolena pred istim čovekom – napisala je.

 

Njen odnos sa Titom, kao i definitivan razlaz opisao je istoričar Jože Pirjevec u svojoj knjizi “Tito i drugovi”.

 

Titova poslednja žena bila je Jovanka Budisavljević Broz
Titova poslednja žena bila je Jovanka Budisavljević Brozfoto: Universal History Archive, Profimedia

Kasnije se Herta preudala i rodila dve ćerke. Navodno je Tita srela samo još jedanput, 1946. godine.

 

Bila je veoma obrazovana, govorila je više stranih jezika, pisala članke i o Titu nije govorila.

 

Umrla je 2010. godine, u 95. godini, a sahranjena je u Mariboru.

 

Bonus video

"TITOV UNUK TVRDI DA JE BROZ PLAKAO ZBOG RANKOVIĆA!" Toma Fila: Znao je gde su i kako ubijeni Draža Mihajlović i 'PLANINSKI LAV'!

 

makonda-tracker