moćan i nesrećan u ljubavi

Lepu pravoslavku mu nisu dali, a rođaka ga je VOLELA DO SMRTI: Ove žene su obeležile život najvažnijeg Turčina 20. veka

0

Nakon što je čula da se čovek njenog života oženio, bolesna i odbačena ljubavnica pobegla je iz sanatorijuma da bi ga videla. Nedugo potom, umrla je zbog ranjavanja vatrenim oružjem, a do danas je ostalo pitanje ko je pucao

Čuvena turska pilotkinja Sabiha Gokčen ljubi ruku Mustafi Kemalu Ataturku
Čuvena turska pilotkinja Sabiha Gokčen ljubi ruku Mustafi Kemalu Ataturkufoto: Austrian Archives (S) / AFP / Profimedia

Mustafa Kemal Ataturk jedna od najznačanijih ličnosti u turskoj istoriji, a bez sumnja najistaknutija u savremeno doba.

 

Osnivač Republike Turske, koji je uvek brojne progresivne reforme i svoju zemlju transformisao u sekularnu, bio je prvi predsednik Turske od 1923. do smrti 1938. godine.


Za razliku od kasnijih predsednika, on nije imao pored sebe prvu damu u svakoj prilici – bio je oženjen tek dve godine.

 

Ipak, to ne znači da mu ljubavni život nije bio buran i interesantan tadašnjoj znatiželjnoj javnosti, a mnogi izvori navode četiri žene kao najvažnije u Ataturkovoj biografiji.

Lepa Bugarka zbog koje mu je srce ostalo slomljeno


Prva ljubav čoveka koji je obeležio 20. vek u Turskoj i na Balkanu bila je izvesna prelepa Dimitrina Kovačeva, ćerka bugarskog generala Stilijana Kovačeva, protiv čijih snaga se borio tokom Balkanskih ratova. Nakon što su plesali na novogodišnjem balu u Sofiji, Turčin se navodno zaljubio u nju i stupili su u tajnu vezu.

 

Izvori navode da je on dvaput tražio Dimitrininu ruku od njenih roditelja, drugi i poslednji put tokom Prvog svetskog rata 1915, a njihovo odbijanje mu je slomilo srce.

Misteriozna ljubav s Grkinjom 


Još jedna ljubav Kemala Ataturka bila je Eleni Karinte, a o njoj se ne zna mnogo. Koliko je poznato, lepa Grkinja zaljubila se u Ataturka dok je on studirao u Bitolju, a ova romansa je inspirisala makedonskog pisca Dejana Dukovskog da napiše dramski tekst "Balkan nije mrtav", po kom je Aleksandar Popovski 2013. snimio film.

 

Tragična Fikrije – žena koja je volela Ataturka do smrti


Naredna žena s kojom je Kemal Ataturk povezivan bila je Fikrije Hanim, najtragičnija od njegovih ljubavi. Oni su imali i porodične veze – Mustafin očuh Radžip bio je njen ujak.

 

Fikrije Hanim, žena koja je stradala posle ljubavi s Ataturkom
Fikrije Hanim, žena koja je stradala posle ljubavi s Ataturkomfoto: Universal History Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Upoznali su se u Solunu kada je Fikrije još bila devojčica, a potom se ponovo sreli u Istanbulu, gde se ona preselila neposredno pre Balkanskih ratova. Uskoro je Fikrije izgubila roditelje i sestru, posle čega je, usled okupacije Istanbula od strane saveznika iz Prvog svetskog rata, rešila da se sastane s Ataturkom u Ankari, gde je on predvodio turski nacionalni pokret.


Neko vreme je živela s njim u zgradi direkcije Turske železnice, koja je bila Kemalovo sedište.

Prema nekim istorijskim izvorima, oni su se venčali po islamskim običajima, budući da u to vreme formalni građanski brakovi nisu bili praksa, a navodno je to držano u tajnosti. Kemalova majka Zubeida Hanim i njegova sestra Makbule su se, tvrde istoričari, protivile ovoj vezi.


Nakon ponovog zauzimanja Smirne, odnosno današnjeg Izmira, Mustafa Kemal Ataturk je upoznao Latife Ušaki, članicu veoma bogate turske porodice, koja se školovala u Parizu i Londonu. U Tursku se vratila pred kraj Turskog rata za nezavisnost, vođenog između turskih nacionalista i država Antante.

 

Mustafa Kemal Ataturk sa Latife Ušeki
Mustafa Kemal Ataturk sa Latife Ušekifoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Fikrije je u međuvremenu poslata na u Minhnen na lečenje respiratorne bolesti od koje je patila, a tamo je uskoro čula da se Ataturk – oženio.

 

atife i on su se venčali 29. januara 1923. u Ankari, a Fikrije je ta vest potpuno slomila, pa je pobegla iz minhenskog sanatorijuma i otišla u Tursku da bi ga videla. On joj je poslao telegram u kom je naveo da joj "ne dozvoljava da dođe u Ankaru pošto se u Tursku vratila bez njegovog znanja", ali je Fikrije ipak stigla u grad. Nije poznato mnogo detalja o njenom povratku, osim što se navodi da je bila Kemalova lična asistentkinja i da je Latife zbog ljubomore tražila da je izbace iz kuće, a ono što se sigurno zna jeste da nije dugo poživela.


Nekoliko meseci kasnije, u maju 1924. Fikrije je ranjena vatrenim oružjem ispred vile Čankaja, koja je Ataturku služila kao predsednička rezidencija. Umrla je devet dana kasnije, 31. maja, sa samo 36 godina, a odmah je pokrenuta istraga kako bi se utvrdio uzrok njene smrti. Međutim, odgovor na pitanje zbog čega je ona stradala ni danas nije pronađen – istraga je produživana više puta za po 30 godina, a i dalje postoji dilema je li u pitanju bilo samoubistvo ili ubistvo.


Prema nekim izvorima, Fikrije je sama sebi oduzela život, i to pištoljem koji joj je Ataturk poklonio jednom prilikom.


Nije poznato gde je Fikrije sahranjena, a oko 11 godina posle smrti njen brat Ali Anver registrovao je njeno ime kao Zejnep Fikrije Ozdindžer, jer je njegova porodica promenila prezime posle donošenja Zakona o prezimenu 1934.

 

Latife – jedina žena Kemala Ataturka


Ljubavni trougao Ataturka s Fikrije i Latife bio je tema rukopisanjegovog bliskog prijatelja Saliha Bozoka, a to delo bilo je neobjavljeno sve do 2005. godine.


U svakom slučaju Latife, prva turska prva dama, bila je lice nove, savremene, moderne Turkinje.

U javnosti se pojavljivala u zapadnjačkoj odeći i privlačila mnogo pažnje i podeljena mišljenja. Ipak, brak nije bio ni srećan ni dug. Suprug je isprva bio fasciniran njenim intelektom, budući da je završila studije na Sorboni i tek započela školovanje u Londonu kada je izbio rat. Međutim, Latife je navodno uvek bila ljubomorna na Fikrije i zahtevala da je Ataturk izbaci iz kuće u Čankaji.


Svađe su bile česte, pa se par razveo već 5. avgusta 1925. godine.

 

BONUS VIDEO

Istorija na drugi način

 

makonda-tracker