nisu ni slutili šta im život sprema

Odmah je zaboravila dečka s kojim je stigla u Kan: Prvi susret Grejs Keli i princa Renijea isprva nije obećavao, ali...

1

... onda je knez Monaka uključio šarm!

Glumica Grejs Keli, kasnije princeza Grejs od Monaka
Glumica Grejs Keli, kasnije princeza Grejs od Monakafoto: TRAVERSO / Shutterstock Editorial / Profimedia


Ljubavna priča oskarovke Grejs Keli i princa Renijea III Monaka jedna od najpoznatijih u istoriji.


Glumica koja je za samo nekoliko godina izgradila veliku karijeru udala se 1956. godine za kneza Monaka i postala princeza Grejs, ostavivši iza sebe život koji je imala u Holivudu. U braku, koji je trajao do njene smrti 1982. godine, dobili su troje dece: ćerke Karolinu i Stefani i sina Alberta, koji je današnji knez.


Mnogo priča je ispričano o njihovoj ljubavi, koja nije uvek bila srećna, a malo je poznato kako je sve počelo.

 


Sredinom pedesetih Grejs Keli bila je glumica o kojoj se verovatno najviše pričalo i pisalo i gotovo da nije bilo čoveka na svetu koji nije znao njeno ime. Bila je talentovana, prelepa, muza Alfreda Hičkoka, kada je 1955. stigla na Kanski festival i oduševljavala svojim izdanjima i šarmom na Kroazeti.
Među onima koji su bili očarani bio je i princ Renije III.


Da moja majka 1955. nije pozvana na Kanski festival, ja danas ne bih pisao ove redove – napisao je njihov sin princ Albert u svom članku za Paris Match pre nekoliko godina.


Tamo, međutim, Grejs Keli nije stigla sama – društvo joj je pravio francuski glumac Žan-Pjer Omon, njen tadašnji dečko.

 

Žan-Pjer Omon i Grejs Keli u Kanu 1955. godine
Žan-Pjer Omon i Grejs Keli u Kanu 1955. godinefoto: STF / AFP / Profimedia

Ipak, samo je glumica je dobila poziv da poseti Prinčevu palatu u Monaku i upozna princa Renijea.


Ona je pristala i pojavila se 6. maja u tri popodne u midi-haljini sa cvetnim dezenom, elegantnom modelu dugih rukava i A-kroja, a kosu je podigla u decentnu punđu. Njihov prvi susret privukao je mnogo pažnje i ovekovečili su ga fotografi Mišel Simon i Edvard Kvin.

 

  • Nije počelo sjajno

 

Kako je princ Albert opisao, njegov otac je kasnio, pa je Grejs razgledala Palatu oko sat vremena, sve dok se princ Renije nije pojavio i pozirao s glumicom dok su se rukovali.

 

Potom ju je pitao želi li da joj on lično pokaže Prinčevu palatu, a glumica mu je rekla da je već sve videla, pa ju je princ zamolio da s njim prošeta baštama.

 

Atmosfera se promenila. Par se opustio... Moj otac je pustio svoj šarm da deluje i razgovor je počeo – zapisao je princ Albert.

 


Ipak, Grejs Keli nije mogla dugo da se zadrži jer je imala obavezu da se pojavi na jednom koktelu u Kanu. Dogovorili su se da nastave da se dopisuju, a emocije koje su planule tog 6. maja čuvali su u tajnosti. Vrlo brzo, Žan-Pjer Omon bio je prošlost i danas se malo ko seća da je ona s njim došla u Kan.

 


Malo ko je očekivao da će sedam meseci kasnije tokom posete Americi princ Renije zaprositi glumicu. Ostalo je istorija: venčali su se 18. aprila 1956, oskarovka je postala princeza Grejs i nosila najpoznatiju venčanicu u istoriji, a bračni par su postali manje od godinu dana nakon što su se prvi put sreli.

 

1 / 5 Foto: ourtesy Everett Collection / Everett / Profimedia


Uprkos spekulacijama da je ona bila nesrećna u braku i da ju je princ varao, Grejs Keli ostala je s Renijeom sve do svoje smrti, kada je doživela saobraćajnu nesreću 1982. godine u Monaku.

 

Iako je imao više ljubavnica, više se nije ženio, a preminuo je 6. aprila 2005. godine, samo nekoliko dana nakon godišnjice njegovog venčanja s njegovom princezom Grejs.

 

 

makonda-tracker