oskarovski glamur

69 godina se dizajneri i glumice trude da je nadmaše: MINT HALJINA Grejs Keli koja je zauvek promenila istoriju mode

0

Proteklih decenija videli smo prava modna remek-dela na crvenom tepihu pred dodelu Oskara, ali jedna od najlepših haljina u istoriji ostaje ona koju je princeza Grejs od Monaka – tada filmska diva Grejs Keli – nosila davne 1955.

Grejs Keli na dodeli Oskara 1955. godine
Grejs Keli na dodeli Oskara 1955. godinefoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Dok iščekujemo 96. dodelu Oskara, nemoguće je ne setiti se božanstvenih kreacija koje su obeležile crveni tepih najprestižnije dodele filmskih nagrada na svetu.


Očarala nas je Dženifer Lorens najskupljom toaletom koju smo do sada videli, ostavila bez daha Kejt Blanšet u romantičnim kreacijama modne kuće Armani Privé, a proteklih godina je jedna od najpoznatijih nesvakidašnja suknja u kojoj je Zendeja stigla na svečanost.


Međutim, svaka priča o glamuru koji prati Oskare mora da počne prvim istinskim divama crvenog tepiha – Odri Hepbern i Grejs Keli. I upravo je ova druga ponela toaletu koja se smatra nenadmašnom, uprkos tome što su u mnoge haljine kasnije uloženi milioni dolara.

Haljina u kojoj je Grejs Keli dobila Oskara 1955.


Kada je te 1995. Grejs Keli stigla na crveni tepih, nosila je model u kom smo je prethodno već videli na premijeri filma "Provincijalka" 1954. Upravo je za tu ulogu glumica bila nominovana za Oskara, a odabrala je da ponese plavozelenu toaletu s potpisom Edit Hed.

 

Grejs Keli dobila je 1955. godine Oskara za film 'Provincijalka', a tada je nosila istu mint haljinu Edit Hed u kojoj se pojavila na premijeri ovog ostvarenja 1954.
Grejs Keli dobila je 1955. godine Oskara za film "Provincijalka", a tada je nosila istu mint haljinu Edit Hed u kojoj se pojavila na premijeri ovog ostvarenja 1954.foto: Silver Screen Collection / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije poznato koliko je tada uloženo u nju, ali kada je studio Edit Hed počeo da je pravi za druge klijentkinje 1956, to je stajalo 4.000 dolara, što znači da je bila najskuplja oskarovska haljina u tom trenutku.


Izrađena od satena, neobična haljina pridržavala se za ramena dvostrukim tankim bretelama, bila je ravno sečena iznad grudi i pripijena u gornjem delu, dok je tkanina bila nabrana u predelu struka i od kukova padala tavno pored tela, uz dodatak glamuroznog šlepa.

 


Neki su je opisivali kao ledenoplavu, neki kao tirkiznu, neki kao mint, dok je Edit Hed smatrala ovu boju "plavim šampanjcem".

 


Grejs Keli izgledala je u njoj uobičajeno božanstveno, a upotpunila ju je belim rukavicama preko laktova, dok je posebnu notu otmenosti svemu dodao crveni ruž.

 

Bet Dejvis, Marlon Brando i Grejs Keli na dodeli Oskara 1955.
Bet Dejvis, Marlon Brando i Grejs Keli na dodeli Oskara 1955.foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kasnije ju je ponela još jednom, prilikom fotografisanja za naslovnu stranu časopisa Tatler, a glumica ju je zadržala i u narednim godinama, posle čega je izlagana u okviru izložbe o stilu Grejs Keli, kasnije princeze od Monaka

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Trikovi za šminkanje za izgled holivudske dive

 

makonda-tracker