u lošem stanju

"Uopšte se ne seća svoje karijere": Potresne vesti o jednoj od najlepših glumica u istoriji, majci i baki superzvezda

0

Žena koja se plašila ptica, ali živi s desetinama lavova i tigrova danas vodi tešku borbu

Tipi Hedren u filmu 'Ptice' (1963)
Tipi Hedren u filmu "Ptice" (1963)foto: Universal Pictures - Alfred J. H / AFP / Profimedia

Slavna glumica Tipi Hedren (94) trenutno se bori protiv demencije i uopšte se "ne seća svoje karijere", potvrdili su njeni predstavnici za medije.


Žena bogate biografije, najpoznatija po ulozi u Hičkokovom remek-delu "Ptice" iz 1963. godine, zato ne može da daje interjue, rečeno je španskom novinaru Gustavu Eguskvizi, prenosi Daily Mail.


On je zamolio za intervju sa slavnom divom, ali mu je rečeno da "ona više nije u stanju da daje intervjue iz zdravstvenih razloga".


Ima demenciju i uopšte ne može da se seti svoje karijere – objasnio je. – Upravo je napunila 94 godine i, nažalost, vreme uzima svoj danak. To su užasne vesti za obožavaoce Tipi Hedren širom sveta.

Velika karijera Tipi Hedren i odnos sa Hičkokom


I pre nego što je postala jedna od najpoznatijih glumica sveta, Tipi Hedren, rođena kao Natali Kej Hedren u Minesoti, bila je zapažena. U ranoj mladosti je iz rodnog Nju Ulma otišla u Njujork i zakucala na vrata čuvene agencije Ejling Ford, u pokušaju da postane model.

 

Tipi Hedren u filmu 'Ptice' (1963)
Tipi Hedren u filmu "Ptice" (1963)foto: The Hollywood Archive/Profimedia

Agente je oduševila lepotom i uskoro je šetala pistama, a potom je zabeležila i prvu ulogu Mis Ajs Boks u mjuziklu "The Petty Girl", iako njeno ime nije potpisano.


Neko vreme je paralelno gradila filmsku i manekensku karijeru, a Alfred Hičkok ju je primetio u reklami za napitak Sego i odmah počeo da traga za njom. Čim ju je pronašao, ponudio joj je sedmogodišnji ugovor.


Tokom jednog od njihovih druženja, dok su bili na ručku sa Hičkokovom suprugom Almom i direktorom studija Universal, režiser je ponudio Tipi ulogu u "Pticama". Kako je priznala, bila je toliko srećna i počastvovana da je zaplakala pred njima jer nije mogla ni da nasluti da će jednom igrati glavnu ulogu u nekom filmu holivudske produkcije.

 


Međutim, snimanje je proteklo u strašnoj atmosferi – glumica je imala veliki strah od ptica.


Tokom snimanja scene napada ptica, jedne od najupečatljivijih u istoriji, gavran je ugrizao Tipi za obraz u blizini oka, a to je samo jedan od strašnih trenutaka sa seta.


Bilo je brutalno, ružno i nemilosrdno – napisala je Tipi u svojoj autobiografiji sećajući se dana koje je provela snimajući "Ptice".

Mučena je na stravične načine, a provela, između ostalog, pet dana u jednoj sobi okružena živim gavranima, golubovima i vrapcima nakon što joj je rečeno da mehaničke ptice navodno ne rade. Poslednje dana na setu provela je tako što su prave ptice su vezane za njen kostim dok je ležala na podu, a dok su je one napadale, članovi ekipe su je čak gađali pticama.

 

Alfred Hičkok i Tipi Hedren
Alfred Hičkok i Tipi Hedrenfoto: Edward Roth / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodno je Hičkok bio opsednut Tipi Hedren, kao i svim svojim filmskim plavušama, a glumica je u svojim memoarima naisala da je pokušao da je poljubi na silu u dva navrata. Često mu je pretila da će prekinuti ugovor s njim, a on joj, pisala je, uzvraćao pretnjama da će joj okončati karijeru.

 

Privatni život Tipi Hedren


Tipi Hedren udala se već sa 18 godina, za Pitera Grifita, dečijeg glumca i potom uspešnog biznismena u sferi marketinga, a s njim je dobila ćerku Melani Grifit, koja je potom krenula njenim stopama. Ona je, dakle, i baka glumice Dakote Džonson, koju je Melani dobila sa Donom Džonsonom.

 

 

Posle razvoda od Grifita, Tipi se udala za producenta Noela Maršala, a poslednji brak je imala s biznismenom Lusiom Bareneleom. U svojim osamdesetim je izjavila da "i dalje čeka muškarca koji će je oboriti s nogu".


Dok je čekala ljubav za kraj života, Tipi se skrasila na ranču u Aktonu, na ivici pustinje Mohave u Kaliforniji, gde živi okružena velikim mačkama, kojima je opsednuta. Navodno je u jednom trenutku imala čak 150 divljih životinja, a njeni miljenici su lavovi i tigrovi.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Američki glumac napustio Holivud zbog karijere u Srbiji

 

makonda-tracker